WNS: Μαζικοί θάνατοι Νυχτερίδων!


WNS (white nose syndrome –σύνδρομο λευκής μύτης), είναι το όνομα που δόθηκε σε έναν (απροσδιόριστο ακόμη) φορέα (ή φορείς) που προκαλεί μαζικούς θανάτους σε έναν όλο και αυξανόμενο πληθυσμό νυχτερίδων σε χειμερία νάρκη, γύρω από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.


Το ποιο εμφανές σύμπτωμα, αλλά όχι και απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η παρουσία ενός λευκού μύκητα γύρω από τη μύτη των άρρωστων νυχτερίδων. Ο μύκητας μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα φτερά τα αυτιά και τη μεμβράνη της ουράς.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι προσβεβλημένες από το WNS νυχτερίδες πετάνε έξω από το σπήλαιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως κοντά στα μέρη που χειμάζουν. Συχνά βρίσκονται νεκρές κοντά στις εισόδους των σπηλαίων ή σε κοντινές οικοδομικές κατασκευές. Το προσβεβλημένα ζώα έχουν την τάση να φωλιάζουν σε ποιο κρύα μέρη των σπηλαίων και ορυχείων και συγκεντρώνονται συνήθως κοντά στις εισόδους. Συχνά δε, μέσα στη φωτεινή ζώνη.


Το WNS πρωτοεπισημάνθηκε το 2007 και μετά από παρατηρήσεις που έγιναν σε παλαιότερες φωτογραφίες νυχτερίδων της περιοχής της Ν.Υ. διαπιστώθηκε η ύπαρξή του από το 2006. Το χειμώνα 2007-2008 τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν γεωμετρικά και σήμερα πλέον ξεπερνούν το 90% των προσβεβλημένων πληθυσμών. Δεν είναι γνωστό εάν ο άνθρωπος μπορεί και μεταφέρει το WNS από σπηλιά σε σπηλιά. Συνιστάτε να καθαρίζονται τα ρούχα και ο σπηλαιολογικός εξοπλισμός εξονυχίστηκα πριν ο σπηλαιολόγος επισκεφτεί άλλη τοποθεσία.


Στις αρχές Μαΐου η πολιτεία της Ινδιανάπολις έκλεισε όλα τα σπήλαια που βρίσκονται σε κρατικό έδαφος σαν μέτρο πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση της αρρώστια.



 


Πολλές εκδρομές του  14ου
Παγκοσμίου Σπηλαιολογικού Συνεδρίου
(14th ICS, Texas,USA)
έχουν ακυρωθεί. (ροζ περιοχή)







 Για περισσότερες πληροφορίες
μπορείτε να ανατρέξετε
στη σελλίδα του NSS
(National Speleological Society, USA)
 


Πέλη Φιλιππάτου



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *