08/01/2010 Εξερεύνηση Βαράθρου «Μουρσί Στο Πετάσι»

 08/01/2010 Εξερεύνηση Βαράθρου «Μουρσί Στο Πετάσι» Ορος Αινος – Κεφαλλονιά (ΑΣΜ 10082)

Στα πλαίσια της αποστολής ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 2010 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Ιανουαρίου είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο σπηλαιοβάραθρο στο Όρος Αίνος με την ονομασία ¨Μουρσί στο Πετάσι¨ σε υψόμετρο 1360 μέτρα.

Την ύπαρξη του βαράθρου αυτού μάθαμε από τον άνθρωπο που πρώτος το εντόπισε και κατέβηκε σε αυτό το 1991 με ανεμόσκαλα.

Ο κ. Κώστας Μαρκάτος από το χωριό Αργίνια, πολύ καλός γνώστης του Αίνου, αλλά και ολόκληρου του νησιού θα έλεγα, είχε εντοπίσει ένα μικρό άνοιγμα 30 επί 30 εκ. κοντά στην ρίζα ενός έλατου.

Με μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσε να διευρύνει το άνοιγμα μετακινώντας έναν μεγάλο βράχο και φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια ανεμόσκαλα 20 περίπου μέτρων έκανε την πρώτη κατάβαση.

Τότε απλώς έριξε μια βιαστική ματιά στην αίθουσα που κατέληγε η ανεμόσκαλά χωρίς να προχωρήσει παραπέρα.
Μάλιστα κατά την άνοδο, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, κουράστηκε πολύ και ένοιωσε προς στιγμήν πως δεν θα κατάφερνε να βγει.
Μαζί του ήταν ακόμα ένα άτομο που τον συνόδευε και έιχε μείνει στην επιφάνεια.
Το βάραθρο αυτό έχει την ονομασία Μουρσί στο Πετάσι.

 

Το Μουρσί είναι μια ονομασία που την έχουμε συναντήσει και σε άλλη περιοχή της Κεφαλονιάς κατά την εξερεύνηση του βαράθρου Μουρσί στο χωριό Πατρικάτα.
Μουρσί σημαίνει στην τοπική διάλεκτο, τρύπα – βάραθρο.Η ονομασία Πετάσι προήλθε από το κοντινό και πολύ γνωστό, σπήλαιο Πετάσι, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πάγου απ όπου προμηθεύονταν τον πάγο για διάφορες χρήσεις μιας και κρατούσε λόγω των συνθηκών χιόνι μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Ετσι λοιπόν μετά από συνεννόηση με τον κ. Κώστα Μαρκάτο, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, μας οδήγησε στο βάραθρο για να το εξερευνήσουμε.

Το βάθος του βρέθηκε να είναι περίπου 15 μέτρα και το μήκος να φτάνει τα 30 μέτρα.

Μέσα στο βάραθρο υπάρχει λίγος διάκοσμος και επίσης υπάρχει ένας μικρός αριθμός νυχτερίδων, περίπου 30 τον αριθμό, με κοινό χαρακτηριστικό το μεγάλο τους μέγεθος!

Τις βρήκαμε σε κατάσταση χειμερίας νάρκης και φροντίσαμε να μην διαταράξουμε τον πολύ σπουδαίο για αυτήν την περίοδο, ύπνο τους.

Εγινε ένα πρόχειρο σκαρίφημα από το σπηλαιολόγο και μέλος της Ε.Σ.Ε Αλέξανδρο Τσεκούρα και δόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία στην έφορο Αρχείου (φωτογραφίες , στίγμα, περιγραφή) και το σπήλαιο ελαβε το ΑΣΜ 10082.

Στην εξερεύνηση του βαράθρου Μουρσί στο Πετάσι ήταν ακόμη τα μέλη της Ε.Σ.Ε Παναγής Σκλαβουνάκης Αρχαιολόγος , Θανάσης Σουλιώτης και ο γράφων.

 

 

Κείμενο – Φωτογραφίες – Βίντεο (Θανάσης Ξανθόπουλος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.