Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (FSE)

Ενημέρωση για την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (FSE)

 

 

 

Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (FSE), πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Churchill της Αγγλίας, στα πλαίσια της Ετήσιας Συνάντησης των Αγγλων Σπηλαιολόγων (Hidden Earth 2009).

Στην Γ.Σ. της FSE συμμετείχαν με εκπρόσωπο 19 από τις 25 χώρες μέλη και  4 με εξουσιοδότηση. Τα κυριότερα θέματα της πεντάωρης συνέλευσης ήταν τα εξής:

    • Αποφασίστηκε η δημιουργία Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή των διεθνών εξερευνητικών αποστολών.
    • Διευρύνθηκε ο κανονισμός των EuroSpeleoProjects ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει και χώρες από την Αφρική και την Μέση Ανατολή.
    • Οι Γ.Σ. της FSE θα γίνονται πλέον σε ετήσια βάση.
    • Επανεξελέγησαν οι Juan Carlos Lopez Casas (πρόεδρος – Ισπανία) και Olivier Vidal (γενικός γραμματέας – Γαλλία).  Το συμβούλιο της FSE συμπληρώνουν οι Ged Campion (αντιπρόεδρος – Αγγλία), Manuel Freire (Ταμίας – Πορτογαλία) και Alexey Zhalov (ειδικός γραμματέας – Βουλγαρία).
    • Το επόμενο EuroSpeleoForum θα γίνει είτε τον Μάιο στην Ουγγαρία (οι Ούγγροι γιορτάζουν τα 80 τους χρόνια), είτε τον Σεπτέμβριο στην Πορτογαλία (παράλληλα με ένα γεωλογικό συνέδριο).
    • Εγκρίθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία για θέματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
    • Εγκρίθηκε το αίτημα της Κροατικής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (Croatian Speleological Federation) να εκπροσωπεί αυτή την Κροατία. Την εκπροσώπηση διεκδικούσε και η Επιτροπή Σπηλαιολογίας της Κροατικής Ορειβατικής Ομοσπονδίας (Speleological Commission of the Croatian Mountaineering) Association.
    • Καθιερώνεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σπηλαίων – Σπηλαιολογίας (από το 2010).
  • Ο εσωτερικός κανονισμός της Επιτροπής Προστασίας Σπηλαίων (ECPC),θα ψηφιστεί μετά από διορθώσεις που προτάθηκαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην Γ.Σ. από τον Γ.Γ. της Ε.Σ.Ε. Φ. Έλληνα και τον Πρόεδρο της ΣΟΕ Ν. Μητσάκη, χωρίς δικαίωμα ψήφου. (Το θέμα είναι γνωστό: Η ΣΟΕ θέλει να εκπροσωπεί μόνη της όλους τους έλληνες σπηλαιολόγους, ακόμα και όσους δεν είναι μέλη της.)

 

 

Στις συναντήσεις της Επιτροπής Προστασίας Σπηλαίων (ECPC), συζητήθηκαν η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σπηλαίων – Σπηλαιολογίας, η δημιουργία οδηγίας – κώδικα συμπεριφοράς για τους σπηλαιολόγους και οι μελλοντικές δραστηριότητες της Επιτροπής.  Σύντομα θα αποσταλούν περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτές.

Ρεκόρ συμμετοχών έγινε στην φετινή Hidden Earth, με περίπου 800 συμμετοχές. Εντύπωση   έκανε η παρουσία 50 περίπου ευρωπαίων σπηλαιολόγων μεταξύ των οποίων και 4 έλληνες.

Στην συνάντηση βρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΣΠΕΛΕΟ Α. Κανάριος και Α. Παγκράτης, συμπληρώνοντας την τετραμελή ελληνική παρουσία.

Ακόμη εντύπωση έκανε η παρουσίαση του Rob Eavis (Sheffield University Speleological Society- SUSS) για τις πρόσφατες αποστολές τους στα Λευκά Όρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *