27/06/09: Σπηλαιοβάραθρο Τρύπα του Ράϊκου



27/06/09 Ε.Σ.Ε 2009 ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ)


ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΡΑΘΡΟ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΡΑΙΚΟΥ


Στα μέσα Μαίου ο Κος Γεώργιος Μακρυνόρης μας έδειξε μια τρύπα που γνώριζε από παλιά.Για ακόμα μιά φορά τον εύχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στον εμπλουτισμό του αρχείου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.


Για την πρόσβαση στο σπηλαιοβάραθρο που ονομάζεται Τρύπα του Ράικου(Στα Αρβανίτικα Β΄ρα ε Ράικουτ) στρίβουμε για το Αρχαίο κάστρο των Αιγόσθενων(οδός Κάστρου) και πηγαίνουμε περιμετρικά του φρουρίου.Όταν ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει προς την παραλία και βρισκόμαστε στην νότια μεριά του κάστρου αφήνουμε το όχημα μας.


Το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται σε λόφο απέναντι από το αρχαίο κάστρο και η είσοδος σε μία συστάδα πεύκων  είναι δυσεύρετη.


Βρίσκεται περίπου 70 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.


Ν.38 08 …’


Ε.23 13 …’ Σε  WGS 84 Μετρικό.


Στις 27/06/2009 τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Γιάννης Σωτήρης,Θωμάς Λαμπρακόπουλος,Θεολόγος Τσαλίκογλου και Παύλος Καδδάς αφού προηγουμένως είχαν ενημερώσει την Επιτροπή Εξερευνήσεων της Ε.Σ.Ε. και τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες προχώρησαν στην εξερεύνηση του βαράθρου.


Τα έξοδα της αποστολής κάλυψαν ισομερώς όλα τα μέλη της ομάδας.Τα υλικά πέραν των ατομικών ήταν των Σωτήρη,Λαμπρακόπουλου και Τσαλίκογλου.Για να μην χρειαστεί επαναληπτική αποστολή ξεκινήσαμε με πάνω από 200 μέτρα σχοινί ,τρυπάνι και αρκετά υλικά.


Για το αρχικό αρμάτωμα υπάρχει βολικό πεύκο ακριβώς δίπλα στην τρύπα.Αμέσως μετά την στενή είσοδο υπάρχει ένα αρνητικό κατέβασμα περίπου 4 μέτρα.Στην συνέχεια υπάρχει κατέβασμα σε κεκλιμένο βράχο με κλίση περίπου 55 μοίρες.Στο σημείο αυτό αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για διάκλαση με κατεύθυνση Βορρά-Νότου(όπως όλα τα σπήλαια στον Κιθαιρώνα μέχρι τώρα).


Μετά η κλίση μεγαλώνει και γίνεται περίπου 75 μοίρες.Σε βάθος περίπου 20 μέτρων συναντάμε την κύριωςδιάκλαση η οποία κατηφορίζει προς Βορράν με κλίση 45 μοίρες περίπου και αρνητικά κατεβάσματα δημιργώντας σάρες  για  μήκος περίπου 40 μέτρων.


Εδώ αποφασίστηκε να τραβερσάρουμε πάνω από τις σάρες διότι οι πτώσεις μέγαλων βράχων που βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία θα έθεταν σε κίνδυνο τα μέλη της αποστολής.


Με 14 αλλαγές και 110 μέτρα σχοινί κατάφεραν και τα 4 μέλη της αποστολής να τερματίσουν σε βάθος πάνω από 60 μέτρα.


Το τελευταίο κομμάτι μας αποζημίωσε για την όλη την κούραση διότι και οι δύο πλευρές της διάκλασης ήταν καλυμένοι με σταλακτιτικό διάκοσμο σε μήκος 10 μέτρων και ύψος πάνω από 20 μέτρα.


Με τις πολλές αλλαγές εκτός από την καλύτερη ασφάλεια πετύχαμε να είμαστε αρκετά κοντά μέσα στο σπήλαιο ώστε να ελέγχουμε ο ένας τον άλλον και να ολοκληρώσουμε γρηγορότερα την αποστολή.


Το αρμάτωμα ανέλαβε ο γράφων και το ξέαρμάτωμα ο Θεολόγος Τσαλίκογλου.Η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 7 ώρες.ήταν Η θερμοκρασία εντός του σπηλαίου ήταν ευχάριστη(εκτός εάν αρματώνεις) και η παρατήρηση του Πάυλου ήταν ότι η ατμόσφαιρα τον ηρεμούσε και τον ξεκούραζε.


Η αποστολή έληξε με βουτιά στην κοντινή παραλία όπως προβλέπεται.


Ευχαριστώ όλα τα μέλη της αποστολής για την τέλεια συνεργασία τον συγχρονισμό και την καλή διάθεση παρά την κούραση και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν.


Γιάννης Σωτήρης.


(Φώτο: Γιάννης Σωτήρης – Θεολόγος Τσαλίκογλου)


 



 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *