Λαθρανασκαφές στο Λαβύρινθο της Μεσσαράς

Από τα μέλη της Ε.Σ.Ε. που συνόδευσαν αποστολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον Λαβύρινθο, ενημερωθήκαμε για μεγάλης έκτασης λαθρανασκαφές στην ιστορική Λαβύρινθο της Μεσσαράς στην Κρήτη. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο του Νίκου Λελούδα και τις φωτογραφίες του Ελβετού Thomas Waldmann.



Μέλη της Ε.Σ.Ε. συνόδευσαν αποστολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον Λαβύρινθο (5-8 Ιουλίου 2009).

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την Βρετανική Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία, διοργάνωσε έρευνα και μελέτη του «Λαβυρίνθου» της Μεσσαράς, υπό τον κ. Nicholas Howarth του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, επικεφαλής επταμελούς ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών, διαφόρων ειδικοτήτων.
 
Την ομάδα των πανεπιστημιακών, συνόδευαν, σαν γνώστες του εσωτερικού του «Λαβυρίνθου» αλλά και, των ιδιαίτερων συνθηκών (και ενδεχόμενων κινδύνων) που εγκυμονεί η είσοδος εκεί (εναπομείναντα πυρομαχικά, μεγάλο πρόβλημα στατικότητας – κατακρημνίσεων κλπ) οι σπηλαιολόγοι της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) Νίκος Λελούδας, Δημήτρης Χατζηλιάδης (και, με την ιδιότητα του ταξιάρχου ε.α.)  και, Ελίζα Χατζηχαραλάμπους (Γεωλόγος), καθώς και ο Ελβετός Thomas Waldmann – Χημικός-Μαθηματικός, άριστος γνώστης του Λαβυρίνθου (www.labyrinthos.ch).
 
Η αποστολή, είχε πλήρη επιτυχία, και τα πορίσματά της θα δημοσιευθούν στο άμεσο μέλλον σε Βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά.Ήδη, οι δύο τοπικές εφημερίδες της Μεσσαράς «Αποψη του Νότου» και «Αντίλαλος της Μεσαράς», αφιέρωσαν στην αποστολή τα πρωτοσέλιδά τους, συνοδευόμενα από εκτενή άρθρα.

 


Υπήρξαν όμως και μερικά αναπάντεχα ευρήματα (!):


Σε απόσταση 400-450 μέτρων, περίπου, από την είσοδο, «εργάζεται» συστηματικά και «επαγγελματικά», ομάδα θησαυροθήρων (;), οι οποίοι με πολύ κόπο(!), ζήλο(!!) και άφθονο και πλήρως εξειδικευμένο εξοπλισμό, σκάβουν το έδαφος και τρυπούν τα τοιχώματα των στοών σε μεγάλο βάθος, προετοιμάζοντας, κατά τη γνώμη των μελών μας, τοποθέτηση εκρηκτικών (!!), ή, και «συρματοκοπής» (μέθοδος κοπής των κυβόλιθων του προς εξόρυξη υλικού, που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα λατομεία κλπ).

Η ομάδα των σπηλαιολόγων, ειδοποίησε άμεσα τον Δήμαρχο Μοιρών, κύριο Γιώργο Αρμουτάκη, πολύτιμο βοηθό της γενικότερης διοργάνωσης, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών, μετά και την, επίσης άμεση, ανταπόκριση των αστυνομικών υπαλλήλων του οποίου, οι Έλληνες σπηλαιολόγοι μαζί τον Ελβετό συνάδελφό τους και επτά οπλισμένους αστυνομικούς, εισχώρησαν -ολονύχτια(!)- στο εσωτερικό του σπηλαίου-λατομείου και απέσυραν τον επαγγελματικό εξοπλισμό των επίδοξων…!

Εν κατακλείδι:


Η ομάδα των Μελών της Ε.Σ.Ε., εκτός από οποιαδήποτε άλλη ιδιότητά τους, σαν απλοί Έλληνες πολίτες, που σέβονται την πανάρχαια κληρονομιά μας, ζητούν την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτού του αρχαιολογικού θαύματος που λέγεται «Ο/Η Λαβύρινθος της Μεσσαράς», από οποιονδήποτε κρατικό φορέα μπορεί, σωστά, να την προσφέρει.
Εξάλλου, τη Δευτέρα -13/7- απεστάλησαν ΦΑΞ προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Αρχαιολογικές Εφορείες, Αστυνομικές υπηρεσίες κλπ), που περιγράφουν λεπτομερώς τα ευρήματα κλπ.


 Νίκος Λελούδας


 



(Σημείωση: Το θέμα δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα Τα Νέα στην πρώτη σελίδα – Τετάρτη 15/7)



 



(Φώτο Thomas Waldmann )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *