Το Σπήλαιο Κουτούκι της Παιανίας

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα κατσικάκι που έβοσκε αμέριμνο στις πλαγιές του Υμηττού. Όταν κατάλαβε ότι είχε απομακρυνθεί από το υπόλοιπο κοπάδι, έτρεξε βιαστικά να βρει τα υπόλοιπα πρόβατα, όμως για κακή του τύχη στραβοπάτησε και βρέθηκε φαρδύ πλατύ μέσα σ’ένα σπηλαιοβάραθρο. Όταν αργότερα το αναζήτησε ο βοσκός, άκουσε τα βελάσματα από το βάθος του βαράθρου, όμως στάθηκε αδύνατο να του προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και ζήτησε τη βοήθεια ενός πηγαδά από την Παιανία, του Τ. Βήχου.

Η κατάβαση αυτή σήμανε και την ανακάλυψη ενός πανέμορφου σπηλαίου με πλούσιο σταλακτιτικό υλικό που μάγεψε και όλους τους υπόλοιπους που κατέβηκαν αργότερα για να θαυμάσουν όσα για πρώτη φορά είχε δει ο πηγαδάς της περιοχής. Η πρώτη οργανωμένη κατάβαση έγινε το 1928 από το δημοσιογράφο Δημ. Χατζόπουλο και τον συνόδευαν οι Θ. Μιχαήλ, Β. Βιντζηλαίος, Ν. Σιδέρης, Δ. Χατζησωτηρίου και Γ. Παγκούτσος. Με τη δημοσιότητα έγινε γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα και οργανώθηκαν στη συνέχεια κι άλλες καταβάσεις.

Κύριοι μελετητές για την αξιοποίηση του σπηλαιοβάραθρου ήταν οι Ιωάν. Σαρρής, Ιωάν. Πετρόχειλος και Αννα Πετροχείλου. Λόγω της δυσκολίας που δημιουργούσε η φυσική είσοδος, αποφασίστηκε να διανοιχτεί τεχνητό τούνελ μήκους 19 μ.

Απ’ αυτή την είσοδο μπήκαμε κι εμείς μία κρύα μέρα του φετινού χειμώνα για να θαυμάσουμε όλους αυτούς τους υπόγειους θησαυρούς που τόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δει από τις 5/2/1967, ημερομηνία των εγκαινίων του σπηλαιοβάραθρου.

Η επίσκεψη αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη σκέψη μου, αφού ήταν το πρώτο σπήλαιο που επισκεπτόμουν. Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε ο πλούτος των σχημάτων του σταλακτιτικού υλικού αλλά και η μεγάλη φαντασία της Αννας Πετροχείλου, αφού αυτή ήταν η ανάδοχος των σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Αυτοί που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι «Αρχαίες στήλες». οι «Καρυάτιδες», το «Αγαλμα της Ελευθερίας» αλλά και το «Λιοντάρι».

Όταν μετά από πολλή ώρα βγήκαμε έξω στο φως της μέρας, κατάλαβα πως όλα όσα είχα δει πρωτύτερα δεν ήταν όνειρο! Σας προτείνω ανεπιφύλακτα όσοι δεν έχετε επισκεφτεί το Σπήλαιο της Παιανίας να το επισκεφτείτε. Είναι μια μοναδική εμπειρία.

Τέλος προτείνω στους υπεύθυνους να φροντίσουν να παραμείνει το σπήλαιο έτσι όπως η φύση μας το παρέδωσε πριν μερικές δεκαετίες, για να μπορέσουν να το απολαύσουν και οι επόμενες μετά από εμάς γενιές.

 

Τριαντακωνστάντης Κωνσταντίνος
Μαθητής ΣΤ’ Τάξης 18ου Δ.Σ. Κερατσινίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.