
8521 – Σπηλαιοβάραθρο Πατακιάρα
ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΑΤΑΚΙΑΡΑ, Α.Σ.Μ.8521
Κεφαλόβρυσο, Πόρτες Δήμου Ωλενίας, Αχαΐα
Κατόπιν του από 10/03/09 αιτήματος του κ. Δημήτρη Πατακιάρα, κάτοικου Πατρών, προς την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπ.Πο. και την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, κλιμάκιο της Ε.Σ.Ε. μετέβη στο χωριό Πόρτες με σκοπό την εξερεύνηση και χαρτογράφηση σπηλαίου τη θέση του οποίου γνώριζε από παλιά ο κ. Πατακιάρας από τον πατέρα του.
Για την αποστολή εδόθη άδεια από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, του χωριού Πόρτες, Δήμος Ωλενίας, Νομός Αχαΐας και γειτνιάζει με μυκηναϊκό νεκροταφείο, βρίσκεται εκτός των ορίων του και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από αυτό. Το υψόμετρο στην είσοδο είναι 295 μέτρα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι διαστάσεις της εισόδου είναι 3 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος. Ακολουθεί μικρή κατάβαση 4,8 μέτρων, που οδηγεί σε ένα θάλαμο διαστάσεων 10 μ. μήκος και 5 μ. πλάτος. Παρατηρήθηκαν ίχνη από ξερολιθιά σε ημικυκλικό σχήμα, στους πρόποδες της εισόδου της β΄ αίθουσας. Στο σημείο αυτό σύμφωνα με τον κ. Πατακιάρα υπήρχε τοίχος όπου έκλεινε την είσοδο της β΄ αίθουσας. Ο πατέρας του χρειάστηκε να τον γκρεμίσει για να φτιάξει σκάλα και να βγει από το βάραθρο της εισόδου του σπηλαίου επειδή δεν είχε άλλο τρόπο να ανέβει.
Η θέση και μορφή της ξερολιθιάς καθώς και ο όγκος από τις γκρεμισμένες πέτρες συνηγορούν στο συμπέρασμα της ομάδας ότι στην μεριά αυτή υπήρχε βάθρο αντίστοιχου ύψους με αυτό της εισόδου, επάνω στο οποίο στηριζότανε σανίδα που επέτρεπε την απευθείας πρόσβαση στην β΄ αίθουσα (σχ. 1).
Η είσοδος για την β΄ αίθουσα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από αυτή της εισόδου της α΄ αίθουσας και σε απόσταση 6,5 μέτρων. Σήμερα απαιτείται μία μικρή αναρρίχηση σε ύψος 5 μέτρων για να την προσεγγίσουμε.
Η β΄ αίθουσα είναι μεγάλη με μήκος περίπου 60 μ, ύψος μέχρι και 16 μ. και πλάτος μέχρι 12 μ. Στην αίθουσα αυτή σύμφωνα με τον κ. Πατακιάρα υπήρχε πηγάδι ακριβώς κάτω από την βαραθρώδη είσοδο του σπηλαίου. Το πηγάδι αυτό σήμερα δεν υπάρχει καθόλου εξαιτίας των λαθρανασκαφών.
Σημαντικό επίσης στοιχείο που υπάρχει στην αίθουσα αυτή είναι η ύπαρξη ερειπίων μικρής εκκλησίας στο τέλος της αίθουσας και στην ανατολική της πλευρά. Το σπήλαιο πιθανότατα λειτουργούσε σαν ασκηταριό. Στην περιοχή είναι άγνωστη στους κατοίκους η ιστορία της σπηλιάς και η χρήση της.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο κ. Πατακιάρας δήλωσε ότι πρώτος στο μέσα τμήμα του σπηλαίου μπήκε ο πατέρας του περίπου το 1967, όπου και αποκλείστηκε γιατί δεν είχε τρόπο να ανέβει το αρνητικό βάραθρο της εισόδου. Για να καταφέρει να βγει, γκρέμισε τον τοίχο που υπήρχε εκεί που σήμερα βρίσκεται η είσοδος για την μεγάλη αίθουσα, ώστε να δημιουργήσει μία σκάλα και να βγει. Με το γκρέμισμα, φανερώθηκε η μέχρι τότε άγνωστη συνέχεια του σπηλαίου. Αμέσως μετά ο πατέρας του πήρε και τον κ. Δ. Πατακιάρα και επισκέφθηκαν εκ νέου το σπήλαιο.
Έκτοτε το σπήλαιο επισκέφθηκαν διάφοροι από τις γύρω περιοχές και υπάρχουν έντονα σημάδια λαθρανασκαφών.
ΟΜΑΔΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
Η ομάδα εξερεύνησης αποτελείτο αλφαβητικά από τους Λεσσέ Δημήτρη, Ξανθόπουλο Αθανάσιο και Φιλιππάτου Πέλη.