Ιστορικό

Η μακρόχρονη αλλά και συνάμα εντυπωσιακή ιστορία της Ε.Σ.Ε. δεν θα είχε γραφτεί αν ο Γιάννης και η Αννα Πετροχείλου μαζί με μερικούς ακόμα τολμηρούς λάτρεις της σπηλαιολογίας δεν ξεκινούσαν με λίγα μέσα και μοναδικό στήριγμα τον ενθουσιασμό τους για να γράψουν το πρώτο και βασικότερο κεφάλαιο της ίδρυσης της Ε.Σ.Ε. τον Νοέμβριο του 1950. Η συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και μελέτη των ελληνικών σπηλαίων από επιστημονική και τουριστική πλευρά, είχε μόλις αρχίσει.


Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα. Οι πρωτοπόροι ευτύχησαν να δουν τη σπηλαιολογική οικογένεια να μεγαλώνει. Οι δεκάδες να γίνονται εκατοντάδες, οι μόχθοι να καρποφορούν και η Εταιρεία να γίνεται στέγη και αφετηρία για σπηλαιολογικές μελέτες με πανελλήνια ακτινοβολία. Κατόπιν ήρθε η αναγνώριση. Η Εταιρεία από το 1951 είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Σπηλαιολογίας (U.I.S.), επίσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (F.S.E.), και της νεοϊδρυθείσης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Ένωσης (B.S.U.).


Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει την Ε.Σ.Ε. για την εξαίρετη δραστηριότητα της. Έτσι δημιουργείται και ανανεώνεται συνεχώς ο κρίσιμος πυρήνας των νέων σπηλαιολόγων που καλούνται να πάρουν τη σκυτάλη, να στελεχώσουν μελλοντικά την Ε.Σ.Ε. και να γίνουν άξιοι συνεχιστές του μοναδικού και θαυμαστού έργου που ξεκίνησε η Αννα, ο Γιάννης και μερικοί ακόμα τολμηροί με θάρρος, αυταπάρνηση, επιμονή, υπομονή και πολύ δημιουργικό πείσμα και κουράγιο, επιτρέποντας στους νεώτερους να θεωρούν τιμή τους ότι αποτελούν μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *