Τοπικό Τμήμα Ε.Σ.Ε. Βόρειας Ελλάδας

Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας
Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

Το Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας (Το.Τ.Β.Ε.) της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πρώτα 14 χρόνια της λειτουργίας του έχει εκπαιδεύσει πάνω από 350 νέους σπηλαιολόγους.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικά σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις, καθώς και αποστολές σε σπήλαια της βορείου Ελλάδας. Επίσης έχει διοργανώσει ημερίδες και εξερευνητικές αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα θεωρητικά σεμινάρια γίνονται στη Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήμα Γεωλογίας) του Α.Π.Θ., κάθε Τετάρτη 8.30-10.30 μ.μ. από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι πρακτικές ασκήσεις γίνονται Σαββατοκύριακα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθήματα S.R.T. και εξερευνήσεις σε σπήλαια της Μακεδονίας και της Θράκης .
Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν σε ετήσια βάση τόσο τα θεωρητικά σεμινάρια του Τοπικού Τμήματος Βόρειας Ελλάδας (ΤΟ.Τ.Β.Ε.) της Ε.Σ.Ε, όσο και οι πρακτικές ασκήσεις σε διάφορα σπήλαια της Μακεδονίας και της Θράκης. Το θεωρητικό μέρος το παρακολουθούν πάνω από 100 άτομα, που είναι κυρίως φοιτητές διαφόρων Τμημάτων του Α.Π.Θ., αλλά και απλοί πολίτες. Στο πρακτικό μέρος συμμετέχουν περίπου 50 άτομα και οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με τη βοήθεια έμπειρων σπηλαιολόγων και σπηλαιοεξερευνητών καθώς και ειδικών εκπαιδευτών.
Τα θέματα των θεωρητικών σεμιναρίων και οι ομιλητές επιλέγονται με κριτήριο και στόχο την πληρέστερη και πιο σύγχρονη κατάρτιση των εκπαιδευομένων από ειδικούς και έμπειρους στη Σπηλαιολογία. Για τις πρακτικές ασκήσεις επιλέγονται σπήλαια από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης που παρουσιάζουν τόσο επιστημονικό, όσο και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΤΟ.Τ.Β.Ε. της Ε.Σ.Ε. οργανώνει κατά καιρούς εκδηλώσεις με σκοπό τον απολογισμό των πεπραγμένων και την ενημέρωση σε θέματα σπηλαιολογίας. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε ετήσια βάση στη λήξη των σεμιναρίων. Επίσης εκτάκτως, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματι, η ημερίδα για τα δέκα χρόνια του ΤΟ.Τ.Β.Ε. στις 1/12/2001.
Μέλη συμμετέχουν στις πανελλήνιες και άλλες σπηλαιολογικές συναντήσεις με πιο πρόσφατες:

    1. τη Βαλκανική στην Όρθρυ
    2. την Πανελλήνια στη Μάνη
    3. την 1η Πανελλήνια συνάντηση για τα τουριστικά αξιοποιημένα σπήλαια (Οργαν. ΥΠΠΟ/ΕΠΣ, Δήμοι Προσοτσάνης & Αλιστράτης Σερρών)
    4. το 3ο Συμπόσιο Αρχαιολογίας, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας σπηλαίων, 17 – 19 Οκτωβρίου 2003 στην Αθήνα
    5. την Πανελλήνια συνάντηση στο Ναύπλιο, με μια προφορική εισήγηση και παρουσίαση 5 εργασιών με μορφή πόστερ.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Τα μέλη του ΤΟ.Τ.Β.Ε. της Ε.Σ.Ε. έχουν δημιουργήσει μικρούς πυρήνες ομάδων που πραγματοποιούν εξερευνήσεις και καταγράφουν τα σπήλαια στη βόρεια Ελλάδα. Συνεργάζονται με δήμους σε διάφορες μελέτες (Δήμος Ελευθερών, Νομαρχία Ροδόπης, Δήμος Αριδαίας, Νομαρχία Πέλλας, Δήμος Σιδηροκάστρου κ.λπ.). Ακόμη συμμετέχουν σε διακρατικές αποστολές και συνεργασίες με ξένους συλλόγους και επιστήμονες κυρίως από τη Βουλγαρία (επίσκεψη από μέλη του ΤΟ.Τ.Β.Ε. στο όρος Σλαβιάνκα), την Ισπανία, την Αυστρία (επίσκεψη από μέλη του ΤΟ.Τ.Β.Ε. στη περιοχή Lunz) κ.α.

Διοικούσα Επιτροπή:
Πρόεδρος Κ. Βουβαλίδης

Γραμματέας: Β. Μακρίδης

Ταμίας: Ε. Βλάχος

Έφορος Υλικού: Σ. Παππά

Έφορος Αρχείου: Η. Καλογερόπουλος

E-mail : esetotbe@yahoo.com

Πληροφορίες: 6976979538 (Βαγγέλης Βλάχος) 6948554577 (Ηρακλής Καλογερόπουλος)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *