Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Παπαδόπουλο

Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του Επίτιμου Γραμματέα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γρηγόρη Παπαδόπουλου, που έφυγε από την ζωή στις 17/05/2024.

Ο εκλιπών για μισό αιώνα υπηρέτησε με αφοσίωση και αδιαλείπτως τους σκοπούς της Εταιρείας από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θα τον θυμόμαστε με αμέριστο σεβασμό και αγάπη

Η εξόδιος ακολουθία τελέστικε το Σάββατο 18 Μαΐου ώρα 12.45  στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας.

Ακολουθεί ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Κώστα Μερδενισιάνο  κατά την εξόδιο ακολουθία του Γρηγορίου Παπαδόπουλου στις 18/05/2024

  «Αγαπημένε  μας Γρηγόρη.

  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας,  θα ήθελα να σου απευθύνω τον ύστατο αυτό χαιρετισμό για να σου εκφράσω τη συγκίνηση και την οδύνη τόσο εμένα προσωπικά, όσο και των άλλων συνεργατών σου από τη μεγάλη μας σπηλαιολογική οικογένεια.

  Οι στιγμές που χωρίζουν οι φίλοι είναι πάντα στιγμές συγκινήσεων. Όταν όμως με τον φίλο που μας αφήνει μας συνδέουν πολλών χρόνων κοινές προσπάθειες, κοινές επιδιώξεις, κοινή ζωή, η συγκίνηση γίνεται οδύνη. Και η οδύνη αυτή μας συνέχει τούτη την τραγική στιγμή του αποχωρισμού.

  Μαζί μας υπήρξες από τα πιο δραστήρια και ιστορικά μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μαζί μας μόχθησες και κοπίασες επί μισό και πλέον αιώνα, συμβάλλοντας με τις προσπάθειές σου στην αξιοποίηση δεκάδων ελληνικών σπηλαίων με απώτερο σκοπό, την ανάδειξή τους σαν φυσικά μνημεία της πολιτιστική μας κληρονομιάς.

 Δεν θα ξεχάσουμε τον ενθουσιασμό σου, την ενεργητικότητά σου, τον πράο σου χαρακτήρα, στοιχεία που θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των σπηλαιολόγων.

  Σπούδασες στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν ειδικεύθηκες στη Γεωλογική επιστήμη, με συνέπεια να κατορθώσεις να διοριστείς ως ειδικός επιστήμονας στον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού), σε υπηρεσίες που εκτός των άλλων αφορούσαν και την αξιοποίηση των Ελληνικών σπηλαίων.

  Εκείνο όμως, το οποίο σε μαγνήτισε από την πρώτη στιγμή, ήταν η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και το έργο της στον μαγικό κόσμο των σπλάχνων της γης. Τα θαυμαστά σπήλαια, με τους  πολύχρωμους σταλακτικούς σχηματισμούς, ως ανυπέρβλητα δημιουργήματα δεκάδων χιλιάδων χρόνων της φύσης.    

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, αναγνωρίζοντας την πολυετή συμβολή σου στη Σπηλαιολογία της χώρας μας, αλλά ιδιαίτερα για το πολυετές, ακάματο και ανιδιοτελές έργο σου στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας μας,  σε τίμησε ήδη από τη δεκαετία του 2000 με τον τίτλο του ισόβιου Επίτιμου Γενικού Γραμματέα.

  Γι’ αυτούς τους λόγους, σήμερα, ο χαμός σου μας αφήνει ένα μεγάλο δυσαναπλήρωτο κενό. Στη ζωή σου υπήρξες το υπόδειγμα του ακέραιου ανθρώπου και του άριστου επιστήμονα. Δούλεψες με αυταπάρνηση για δεκαετίες στη θέση του Γενικού Γραμματέα, στην οποία άφησες αναλλοίωτο το αποτύπωμά σου αφού η αγάπη των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των συνεργατών πανεπιστημιακών καθηγητών και των νέων εκπαιδευόμενων σπηλαιολόγων θα σε ακολουθεί για πάντα.

  Αγαπημένε μας Γρηγόρη, σου απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους όλων των φίλων σου και συνεργατών με τη βεβαιότητα ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που σε λίγο θα σε δεχτεί.

  Να είσαι βέβαιος ότι θα ζεις στη φαντασία μας και τις ψυχές μας αιώνια. Γιατί για μας, αιώνια θα είναι η μνήμη σου.»