Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σπηλαιολογίας 2019

Το 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σπηλαιολογίας (Euro Speleo Forum ), πραγματοποιήθηκε από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019, στο Dolni Lozen, 25 χλμ. από τη Σόφια Βουλγαρίας,στις εγκαταστάσεις του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού, σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος στους πρόποδες του όρους Lozen, σε υψόμετρο 700μ., με τη συμμετοχή 200 ατόμων.

Την οργάνωση επιμελήθηκαν η Επιτροπή Σπηλαιολογίας από την Βουλγαρική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας με νέο πρόεδρο (προ διετίας) τον Yavor Shapov και την Βουλγαρική Επιτροπή Σπηλαιοδιάσωσης με επικεφαλής την Antoniya Vlaykova.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους Παύλο Καδδά (Vice- Delegate for Greece ) , Γιώργο Κοντόσταυλο (Μέλος Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.) και Αλίκη Κονσολάκη (Τακτικό Μέλος της Ε.Σ.Ε.), η οποία παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη  εργασία: “ Morphological analysis of 3D subsurface structures with the use of a handheld laser scanner system. The case study of Koutouki cave,Peania,Greece.”

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο Παύλος Καδδάς είχε σημαντικές επαφές επισήμως και μη με το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας  (F.S.E.), αλλά  και με άλλους delegates από χώρες με παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως  Βουλγαρία , Σερβία ,Ιταλία και Ισπανία.

Συμμετείχε επίσημα στην Γενική Συνέλευση της F.S.E. χωρίς ψήφο, αλλά με το δικαίωμα να παρέμβει και να ακουστεί. Εξέφρασε τα παράπονα του για τον αποκλεισμό του από την ψηφοφορία για δεύτερη φορά μετά τη διοργάνωση στη Ρουμανία το 2014, όπου τότε και τώρα η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (Σ.Ο.Ε) έστειλε  την τελευταία στιγμή email προς την F.S.E. ζητώντας αποκλεισμό του εκπροσώπου μας  από την ψηφοφορία και μάλιστα ενώ η ίδια απουσίαζε και τότε και φέτος από τις διοργανώσεις του Euro Speleo Forum.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος πρότεινε στο Προεδρείο την σύνταξη ξεκάθαρων και αδιάβλητων εσωτερικών κανονισμών, που να διευκρινίζουν λύση για τις διπλές εκπροσωπήσεις, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες , αποσπώντας την ομόφωνη συμφωνία τους.

 Μίλησε για την τετράχρονη επιτυχημένη συνεργασία μας με τα προηγούμενα Προεδρεία της Σ.Ο.Ε. και τόνισε την μη αμιγώς σπηλαιολογική σύνθεση του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Σ.Ο.Ε. με την κατά 70% σύνθεση του από πεζοπόρους και ορειβάτες και μόνο κατά 30% σπηλαιολόγους.. Επίσης επισήμανε το ευρισκόμενο ακόμη σε εκκρεμότητα  αίτημα για τη  μείωση της συνδρομής της Ελλάδος λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην Γενική Συνέλευση ήταν η εκλογή του Αντιπροέδρου Michel Ιsnard από Γαλλία (F.F.S.), την επανεκλογή του ορκωτού λογιστή Jean – Claude Thies από Λουξεμβούργο  και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Προστασίας Σπηλαίων, και την εκλογή του Γερμανού Jörg Dreybrodt  στην Γενική Γραμματεία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι  το Eurospeleo Forum του 2020 να διεξαχθεί στην Ισπανία, όπου  θα γιορταστούν  τα 30 χρόνια της F.S.E. και ότι  το 2021 το παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας της U.I.S. και το Eurospeleo Forum θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στην Lyon της Γαλλίας όπου θα εορταστεί και η διεθνής χρονιά Cave and Karst.

Σύνταξη:  Παύλος – Απόστολος Καδδάς  ( Vice – Delegate for Greece , Μέλος του Δ. Σ. και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Ε.Σ.Ε )