17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας της U.I.S. Σίδνεϊ – Αυστραλία
Νέος Πρόεδρος της U.I.S ( International Union of Speleology ) εκλέχθηκε ο πολύ καλός φίλος μας, o Ελληνοαμερικανός Dr.George Veni. Στη Γαλλία το επόμενο 18ο Π.Σ.Σ.
Το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας της U.I.S. πραγματοποιήθηκε στο Penrith Panthers Rugby League Club Sydney της Αυστραλίας από 23 μέχρι 29 Ιουλίου 2017. Έλαβαν μέρος 461 σύνεδροι από 46 χώρες και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Παύλος Καδδάς, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε), αλλά και της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε), σύμφωνα με κοινή απόφαση των δύο φορέων. Παρούσα και η σύνεδρος Κωνσταντίνα Αρετάκη ( μέλος της Ε.Σ.Ε. Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης ).
Oι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν την Κυριακή 23-07-2017 με το πρώτο μέρος της Γενικής Συνέλευσης της U.I.S. Παρόντες στη διαδικασία ήσαν 25 Delegates (εκπρόσωποι χωρών). Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν διάφορα θέματα, όπως ο ισολογισμός της U.I.S , οι διάφορες Επιτροπές της UI.S, η εκλογή δύο ελεγκτών, η εκλογή τριών εθελοντών για την εκλογική διαδικασία. Έγινε η παρουσίαση με βίντεο της πρότασης των Σπηλαιολόγων της Lyon για τη διοργάνωση του επόμενου 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας (18th I.C.S), ως μοναδικής υποψήφιας πόλης, υποβλήθηκαν διάφορες άλλες προτάσεις, όπως το να συμπεριληφθεί η Σπηλαιολογία ως άθλημα, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, ενώ τέλος έγινε η εκλογή των Φιλιππίνων ως νέο μέλος της U.I.S. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις του Π. Καδδά εγκρίθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της U.I.S. να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη χαμηλότερη κλίμακα των 50 ευρώ ανά έτος, όσον αφορά την ετήσια συνδρομή της, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Έτσι τελικά από τα 500 ευρώ, που ήταν το αρχικό ποσό για τις συνδρομές του 2016 και 2017 πληρώθηκε το ποσό των 100 ευρώ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κυριακής 23-07-2017, ο Bernard Chirol, Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορίας της U.I.S, ανέφερε το όνομα της αείμνηστης Άννας Πετροχείλου ως μίας από τις πρωτοπόρους γυναίκες σπηλαιολόγους. Από την έρευνά του για το έργο της Άννας Πετροχείλου σε σχέση με την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του Λαβύρινθου της Κρήτης από την ίδια, αναφέρθηκε ότι, ο χάρτης του Christoforo Buondelmonti από το έτος 1415 είναι ο αρχαιότερος χάρτης σπηλαίου στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω σε διάφορους τομείς της Σπηλαιολογίας, επιστημονικές και εξερευνητικές. Δύο από αυτές παρουσιάστηκαν από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Η μία με τίτλο “Cave exploration in the Amari region and its connection with Australian soldiers in the aftermath of the Battle of Crete” παρουσιάστηκε από το μέλος του Δ.Σ της Ε.Σ.Ε , Παύλο Καδδά και η δεύτερη ” A verbal dispute between a bat and a partridge: A scoptic allegorical poem from the Medieval Period ” παρουσιάστηκε από το μέλος της Ε.Σ.Ε.- Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης Κωνσταντίνα Αρετάκη.
Ακόμη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε μία ομιλία για τα Cliefden Caves N.S.W αναφέρθηκε το όνομα του Λαυρίου ότι, εκτός από τα Cliefden Caves, το Λαύριο έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μπλε αραγωνίτη στον κόσμο και ότι και από τα δύο διεξάγεται μεγάλο λαθρεμπόριο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται σπήλαια ή σπηλαιορυχεία από τις δύο περιοχές και να πωλούνται κομμάτια τους, που βρίσκει κανείς σε αγορές της Πολωνίας και αλλού.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επίσης, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 28-07-2017, στη θεματική ενότητα Ιστορία της Σπηλαιολογίας παρουσιάστηκε η ομιλία “Cyprus Caving History”, από τον Bernard Chirol, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της σπηλαιολογίας στην Κύπρο, καθώς και σε πρόσφατες αποστολές (2014 -2015) υπό την αιγίδα της U.I.S και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη συνεργασία των δύο λαών σε εμπόλεμες ζώνες. Το εγχείρημα άρχισε ως διδακτορική εργασία μίας Αμερικανίδας με υποτροφία Fullbright και έχει επεκταθεί σε συνεργασία μίας σπηλαιολογικής λέσχης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου με μεμονωμένους ορειβάτες – σπηλαιολόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης ο Bernard Chirol εξέδωσε βιβλίο το οποίο ήταν προς πώληση στην ίδια ομιλία με τίτλο – “Cyprus Caving History ” με κόστος 30 Ευρώ ή 20 $ Αυστραλίας.
Ακόμη, την Παρασκευή, στην ίδια ενότητα Ιστορία της Σπηλαιολογίας, παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ με θέμα “50th Anniversary of the U.I.S”, όπου η αναφορά τους για το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα ( Κάλαμος ) το 2005 άνοιξε με το εξής καυστικό σχόλιο ” The conference in Greece started with problems but thanks to the intervention of Andy Eavis everything worked out well ” . Υπεύθυνος για το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν ο Κροάτης Mladen Garasic .
Το Συνέδριο έκλεισε το Σάββατο 29-07-2017 με το δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης. Παρόντες στη διαδικασία ήταν 37 Delegates (εκπρόσωποι χωρών). Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν διάφορα θέματα, όπως η ψήφιση για τη διεξαγωγή του 18ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας (18th I.C.S) στη Lyon της Γαλλίας το 2021. Έγιναν λεπτομερείς αναφορές δράσεων την τελευταία 4ετία από τους προέδρους όλων των Επιτροπών της U.I.S., καθώς και η ψήφιση για την είσοδο της Σρι Λάνγκα στην U.I.S , ψήφιση για τους δύο ελεγκτές και σαν τελευταίο ζήτημα η εκλογή του νέου Δ.Σ της U.I.S. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
Πρόεδρος – George Veni ( U.S.A ) – Ελληνοαμερικανός
Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων – Zdenek Motycka ( Czech Republic )
Αντιπρόεδρος Επιχειρησιακών Θεμάτων – Efrain Mercado ( Puerto Rico )
Γενικός Γραμματέας – Fadi Nader ( Lebanon )
Ταμίας – Nadja Zupan Hajna ( Slovenia )
7 Βοηθοί Γραμματέα – από Βραζιλία, Κροατία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αυστραλία, Γαλλία
Παύλος Καδδάς :Μέλος Δ.Σ της Ε.Σ.Ε /Εκπρόσωπος Ελλάδος σε διεθνείς συναντήσεις