02/01/2010: Έρευνα πεδίου στο Δήμο Ιτάμου Καρδίτσης

Στις 2 Ιανουαρίου του 2010 οι, Τρίμμης Δημήτριος κάτοικος Γελάνθης Καρδίτσης, Τρίμμης Βασίλειος κάτοικος Κυθήρων και ο γράφων, μέλος του Το.Τ.Β.Ε. της Ε.Σ.Ε, βρέθηκαν στα χωριά του Δήμου Ιτάμου Καρδίτσης για να εντοπίσουν σπήλαια στην περιοχή. Τα ονόματα αυτών των σπηλαίων είχαν γίνει γνωστά από το βιβλίο «Ραχούλα- Ζωγλόπι» εκδόσεων του Μορφωτικού συλλόγου Ραχούλας. Για το σκοπό αυτό επισπευτήκαμε τα χωριά Ραχούλα, Παλαιοζωγλόπι και Καλλίθηρο καθώς και την Ιερά Μονή Πέτρας.

 

Στο μοναστήρι της Πέτρας καταγράψαμε τη βραχοσκεπή που βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του περιβόλου. Εκεί τα περί το 1500 βρέθηκε εικόνα της Παναγίας η οποία σήμερα φυλάσσεται στη μονή.  Τα τελευταία χρόνια ωστόσο διάφορες διαμορφώσεις αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά της και κυρίως το βάθος της. Σήμερα η βραχοσκεπή έχει περί τα 15μ μήκος και περί τα 4-5μ μέγιστο βάθος. Σε αυτό το σημείο η σπηλιά φράσσεται με λιθοδομή στην οποία έχουν εντοιχιστεί εικόνες. Η σπηλιά φωτογραφήθηκε και χαρτογραφήθηκε.

 

Στη Ραχούλα πήραμε πληροφορίες για ένα βάραθρο στη «Δρακότρυπα» και για ένα σπήλαιο στα «παραθυράκια». Το βάραθρο φαίνεται από τις διηγήσεις των χωριανών να έχει αρκετό βάθος.  Βρέθηκαν αρκετοί να το γνωρίζουν και να είναι πρόθυμοι να μας πάνε.

 

Για το σπήλαιο στα «Παραθυράκια» ενώ γνωρίζουν τη θέση του κανείς δεν είχε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

 

Τέλος μας γνωστοποιήθηκε και η ύπαρξη δύο μικρών σπηλαίων στη Δαφνοσπηλιά και το Καλλίθηρο τα οποία και αξίζουν μία επίσκεψη σπηλαιολόγων.

 

 

 

 

 

 

 

Τρίμμης Κωνσταντίνος
ΕΣΕ- ΤοΤΒΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.