Σπηλαιοβάραθρο ΠΑΠΑΤΡΥΠΑ

Σπηλαιοβάραθρο ΠΑΠΑΤΡΥΠΑ, Ν. Ρεθύμνου, Δήμου Λάμπης
Α.Σ.Μ. 10075

Με αφορμή τις πολυήμερες διακοπές μας στην Κρήτη και ακούγοντας από μικρός από την γιαγιά μου και μετέπειτα από τον πατέρα μου για δύο σπηλαιοβάραθρα που βρίσκονταν σ΄ ένα παλιό μας κτήμα, αποφασίσαμε να πάμε να τα εντοπίσουμε και να τα εξερευνήσουμε. Αυτό θα ήταν αδύνατο, αν δεν ερχόταν μαζί μας ο πατέρας μου, ώστε να μας το υποδείξει.

 

Αφού φτάσαμε σε υψόμετρο 850μ. περίπου αρχίσαμε να ψάχνουμε φοβούμενοι ότι μπορεί να έχουν μπαζωθεί από φερτά υλικά λόγω παρέλευσης πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος. Μετά από μισή ώρα αναζήτησης, ο πατέρας μου εντόπισε τελικά το ένα βάραθρο και λίγα μέτρα πιο πέρα το δεύτερο το οποίο έχει κλείσει από φερτά υλικά. Έτσι ήμασταν μπροστά στην Παπατρύπα και στην φραγμένη Παπαδιά, ονομασίες που έχουν δοθεί στα βάραθρα πέρα των 50 χρόνων και έτσι δεν κατορθώσαμε να βρούμε την προέλευσή τους. Κατορθώσαμε να ανεβάσουμε τα υλικά μας με τετράτροχο γάιδαρο και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση.

 

Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν μετά το πρώτο κατέβασμα (7μ) στην πρώτη κατάλευκη αίθουσα από σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Ήταν όμως μεγαλύτερη όταν ανακαλύψαμε δύο κάθετες συνέχειες οι οποίες έβγαζαν αρκετό κρύο αέρα. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αριστερά που ο αέρας ήταν πιο ψυχρός, κάνοντας σχέδια πως θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα 100μ σχοινί που είχαμε μαζί μας, έτσι είπαμε να κινηθούμε με βραχοδεσίματα θα ήταν γρηγορότερο και λιγότερο δαπανηρό σε μέτρα σχοινί. Κινηθήκαμε μέσα από στενώματα περίπου 21μ. κάθετα και απογοητευθήκαμε διότι πέτρες είχαν κλείσει την συνέχεια ο αέρας ήταν πολύ ψυχρός και υπήρχε έντονη η παρουσία νερού, η διάνοιξη είναι εφικτή και θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένη αποστολή της Ε.Σ.Ε.

 

Απογοητευμένοι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής αφήνοντας τα υλικά εκεί (είχαμε κανονίσει να κάνουμε το φαράγγι του Πατσού) και επιστέψαμε την επομένη ελπίζοντας η δεξιά συνέχεια να μας ικανοποιήσει και έτσι και έγινε. Κατεβαίνοντας περίπου 50-55μ καταστόλιστα βρεθήκαμε σε μία πανέμορφη αίθουσα η οποία είχε πολλές συνέχειες ήμασταν ενθουσιασμένοι η μόνη μας απογοήτευση ήταν ο ελλιπής φωτογραφικός εξοπλισμός ώστε να χαρείτε και σεις αυτό που είδαμε. Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες αλλά θεωρώ δεν έχουν σχέση με το στολισμό που υπάρχει παντού. Η συνέχεια θα δοθεί μετά από οργανωμένη αποστολή της Ε.Σ.Ε. (χαρτογράφηση, φωτογράφηση…).

 

Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη ποικιλίας ζώντων οργανισμών μέσα στο σπήλαιο (νυχτερίδες, λεπιδόπτερα, αραχνίδια, κολεόπτερα)καθώς και ένας οργανισμός που μοιάζει με ακρίδα η αναγνώριση του οποίου θα γίνει σε επόμενη αποστολή.

 

Αλκης Πετράκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.