10-11/10/2009: Εξερεύνηση σπηλαίου “Αγιο Πνεύμα” όρος Οίτη

Το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Οκτωβρίου 2009 τα Μέλη της Ε.Σ.Ε. Θανάσης Ξανθόπουλος – (Υπεύθυνος Αποστολής), Τσακανίκας Γιάννης,  Γιανούτσος Βασίλης και Μαστοράκη Αννα, κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας μαζί μου και πρόσκλησης, απο τον κ. Κωστα Στασινό κατοικο Λαμίας, επισκεφθήκαμε και εξερευνήσαμε ενα πολύ ενδιαφέρον σπήλαιο στο ορος Οίτη στην περιοχή Αγιο Πνευμα οπου και ομώνυμη εκκλήσια.
Ο κ. Κώστας Στασινός μας φιλοξένησε στο σπίτι του στην Λαμία και τα μέλη της Ε.Σ.Ε. που μετείχαμε στην αποστολή τον ευχαριστούμε θερμά για όλα οσα μας παρείχε.

Απο πληροφορίες που είχε απο βοσκό της περιοχής που του υπέδειξε το συγκεκριμένο σπήλαιο μας κάλεσε για να το εξερευνήσουμε.

Το σπήλαιο το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ειναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού σε υψόμετρο 1207 μέτρα.

Σήμερα το νερό εκβάλει 5 μέτρα χαμηλότερα και σε μια απόσταση 15 μέτρα πιο αριστερά απο την παλαιά έξοδο οπου και η είσοδος του σπηλάιου.

Το συνολικό μήκος που εξερευνήθηκε μέχρι στιγμής ειναι περίπου 250 μέτρα και τα μέλη της ομάδας Γιανούτσος Βασίλης και Τσακανίκας Γιάννης, ανέφεραν οτι πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ακόμη τεχνητή διάνοιξη (είχε προηγηθεί ακόμα μια διάνοιξη για να περάσουμε, πιο πριν, σε αλλο σημείο), μιας και το σπήλαιο δείχνει να συνεχίζει, δίνοντας μας πολλές ελπίδες για αρκετά μεγάλο μήκος ακόμα…

Οσο προχωρούσαμε σε βάθος ο διάκοσμος του σπηλαίου ηταν πιο πλούσιος, επίσης στο δάπεδο υπάρχει μαλακή αμμος και μικρά βότσαλα και σε κάποια σημεία λάσπη ξερή.

Υπάρχει ενας μικρός παράπλευρος κλάδος που σταματά μετά από 20 μέτρα περίπου και ξεκινά και αυτός λίγο μετά την είσοδο του σπηλαίου.

Σε κάποια σημεία του μεγάλου κλάδου του σπηλαίου χρειάστηκε να σκάψουμε την ευτυχώς μαλακή αμμο και να περάσουμε απο στενά λαγούμια και στενώματα.

Σε κάποια σημεία ο διάδρομος ειναι ανετος και μπορεί κάποιος να σταθεί και να προχωρήσει ορθιος.

Η ομάδα θα συνεχίσει τη εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου Αγίου Πνεύματος (αυτήν την ονομασία αποφασίσαμε να δώσουμε στο νεό αυτό σπήλαιο)  το ΣΚ 24 και 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας τεχνητές διανοίξεις σε κάποια σημεία που ειναι απολύτως απαραιτητο για την ασφαλή και ανετη κίνηση των σπηλαιολόγων.

Να σημειωθεί οτι ελεγξα στο αρχείο της Ε.Σ.Ε. για τυχόν παλαιότερη καταγραφή του συγκεκριμένου σπηλαίου και δεν βρέθηκε κάποια αναφορά, όπως επίσης λαμβάνοντας υπ όψιν οτι η ομάδα χρειάστηκε να σκάψει το δάπεδο σε κάποιο σημείο αλλά και να κάνει διάνοιξη σε κάποιο αλλο, δείχνει φανερά οτι δεν υπάρχει εξερεύνηση απο αλλον σπηλαιολογικό σύλλογο τουλάχιστον μέχρις του σημείου που εφτασε η ομαδα της Ε.Σ.Ε.

Μένει λοιπόν να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πέραν του σημείου που εχουμε ηδη φτάσει… πολύ σύντομα θα εχουμε νεότερα απο την συνέχεια της εξερευνησης μας.

 

Θανάσης Ξανθόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *