Σπηλαιοβάραθρο «Αη Γιάννη» – Κιθαιρώνας

Νέο σπηλαιοβάραθρο στην περιοχή του Κιθαιρώνα.

 

 

 

Μετά από καθοδήγηση  από τον Βοσκό Κο Γιώργο Μακρυνόρη του Αναστασίου, έγινε επίσκεψη στο άγνωστο έως τώρα σπηλαιοβάραθρο του «Αη Γιάννη» στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Βρίσκεται στην δύσκολα προσπελάσιμη περιοχή Ρέθι κοντά στο Ρέμα Σοχά.Να ομολογήσουμε ότι χωρίς την καθοδήγησή του δεν υπήρχε πιθανότητα να βρούμε την είσοδο στην ρίζα μιας αγριοφιστικιάς.

 

Στις 24/05/09 έγινε προσπάθεια να εξερευνηθεί το νέο Βάραθρο από τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Γιάννη Σωτήρη, Θωμά Λαμπρακόπουλο και Ρόζα Φύτιζα. Η σαθρή είσοδος δυσκόλεψε το πρώτο κατέβασμα των περίπου 10 μέτρων. Από τον θάλαμο που βρίσκεται στην συνέχεια της διάκλασης με κατεύθυνση Βορρά-Νότου υπάρχει στένωμα το οποίο μετά από απότομη σάρα-τσουλήθρα καταλήγει σε αρνητικό βάθους περίπου 20 μέτρων. Λόγω των σαθρών τοιχωμάτων χρειάστηκε πολύπλοκο αρμάτωμα για να αποφευχθεί η αποκόλληση βράχων.

 

Με σχοινί 50 μέτρων δεν ήταν δυνατό να τερματίσουμε και συνεπώς χρειάστηκε επαναληπτική αποστολή.

 

Στις 13/06/2009 τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Σωτήρης Γιάννης, Μπενέζης Μάκης και Τσαλίκογλου Θεολόγος ξαναπήγαμε στο σπηλαιοβάραθρο. Χρειάστηκαν 4 ώρες 120 μέτρα σχοινί και 13 αλλαγές για να φθάσουμε σε βάθος περίπου 60 μέτρων. Από ότι φαίνεται πρόκειται για χάσμα που έχει δημιουργηθεί από την απομάκρυνση δύο τεράστιων κομματιών γης. Στις δύο πλευρές φαίνονται καθαρά τα συμπληρωματικά τους. Τα τοιχώματα είναι κροκαλοπαγή καλυμμένα με σταλακτιτικό υλικό και λάσπη. Σε πολλά σημεία είναι σαθρά και όπου δεν υπάρχει σταλακτιτικό να λειτουργεί σταθεροποιητικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης, πτώσης λίθων και μεγάλη δυσκολία στο αρμάτωμα. Οι πολλές αλλαγές είχαν σα σκοπό την αποφυγή αυτών των κινδύνων.

 

Στο βάθος το σχίσμα έχει μέσο πλάτος περίπου ένα (1) μέτρο και μήκος περίπου 50 μέτρα. Στο τέρμα του νότιου κλάδου υπάρχει μαίανδρος με σταλακτιτικό στολισμό. Επίσης στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά κόκαλα από γίδια(τουλάχιστον πέντε) που είχαν την ατυχία να  πέσουν μέσα. Στον βόρειο κλάδο, που κατέβηκε με αντιστήριξη μόνο ο Μ. Μπενέζης, υπήρχε περισσότερη λάσπη και συνέχειες προς τα κάτω όπου η πέτρα ακούστηκε να πηγαίνει ίσως και πάνω από δέκα μέτρα. Λόγω έλλειψης κατάλληλων υλικών και σωματικής κούρασης αποφασίστηκε να πάρουμε το σχοινί προς τα πάνω.

 

Όλα τα αρματώματα και οι τραβέρσες είχαν σαν αποτέλεσμα να βγούμε στον πρώτο θάλαμο γρήγορα και  χωρίς να χτυπηθεί κανείς από πέτρα με διαφορά τρείς πλακέτες από άτομο σε άτομο.

 

Ευχαριστώ τον Μάκη και τον Θεολόγο γιατί χωρίς την υποστήριξη την εμπειρία την παρέα και τα υλικά τους δεν θα ήταν δυνατή η εξερεύνηση του «Αη Γιάννη».

 

Γιάννης Σωτήρης.

 

(Φώτο: Γιάννης Σωτήρης – Θεολόγος Τσαλίκογλου)