Σπήλαιο Στέρνας, Κιθαιρώνας

ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΕΡΝΑΣ, ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ. – 21/06/09 Ε.Σ.Ε.: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ.

 

 

Με τις οδηγίες του κου Γιώργου Μακρυνόρη έγινε η ανακάλυψη του Σπηλαίου Στέρνας από τους Θωμά Λαμπρακόπουλο και Γιάννη Σωτήρη. Η πρώτη επίσκεψη έγινε τον Απρίλιο του 2009 αλλά η πλήρης εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση λόγω μιας φωλιάς από κουκουβάγια που βρέθηκε στο βάθος.

 

Η έρευνα για σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή του Κιθαιρώνα διαρκεί πολλά χρόνια με μεγάλα νεκρά διαστήματα. Οι αναφορές του Παυσανία για το Σφραγίδιον Αντρο κέντρισαν επανειλημμένα και εμάς όπως και άλλους ερευνητές.

 

Μετά την εξερεύνηση πριν αρκετά χρόνια των Σπηλαίων στο Λουκίσθι στην Βόρεια πλαγιά του Βουνού η έρευνα ατόνησε.

 

Όμως η απορία παρέμεινε.

 

Προηγήθηκαν πολλές μονοήμερες εξορμήσεις και πολύωρες διασχίσεις για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία θα μοιραστούμε παρακάτω μαζί σας.

 

Τα κάρα με τα χρειαζούμενα για την Πυρά προς τιμήν της Θεάς Ήρας τα οποία ανέβαιναν σε κορυφή του Κιθαιρώνα από την οποία το σπήλαιο των Σφραγιτήδων νυμφών απείχε 15 στάδια(σύμφωνα με τον Παυσανία) δεν θα μπορούσαν να ανέβουν από την απότομη βόρεια πλαγιά. Όμως θα μπορούσαν να ανηφορήσουν από την ομαλότερη Νότια πλευρά.
Η κορυφή του Βουνού είναι δύσκολα προσπελάσιμη και είναι πιθανότερο να ήταν αφιερωμένη στον Δία.

 

Η ψηλότερη από τις Τρείς Κορυφές έχει μεγάλο πλάτωμα για τελετές, είναι προσβάσιμη ευκολότερα είναι ελάχιστα χαμηλότερη της κορυφής και φυσικά έχει θέα στις Πλαταιές.

 

Αρα δεχόμενοι σαν την κορυφή της Πυράς την ψηλότερη από τις Τρείς Κορυφές μπορούμε να ερευνήσουμε  σε ακτίνα 15 σταδίων. Ας μην βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε το Σπήλαιο Στέρνας ως το Σφραγίδιο παρά το ότι απέχει 15 στάδια από την εν λόγω κορυφή, και παρά το ότι βρίσκεται κοντά σε αρχαία στέρνα που πιθανόν να ξεδιψούσε τους πιστούς και τα υποζύγια στην ανηφόρα για την Πυρά της Ήρας.

 

Υπάρχουν ακόμα στην περιοχή τεράστιες ανεξερεύνητες εκτάσεις που πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Θέλαμε όμως να παραθέσουμε ένα σύντομο ιστορικό για να αντιληφθούν τα νέα παιδιά στην Ε.Σ.Ε. πόσες προεκτάσεις μπορεί να έχει μία έρευνα για σπήλαια.

 

Στις 21/06/09 τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Γιάννης Σωτήρης, Θωμάς Λαμπρακόπουλος, Ρόζα Φύτιζα και Κώστας Θεοδώρου επισκέφτηκαν το Σπήλαιο Στέρνας. Εντός του Σπηλαίου δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ή υποψίες για χρήση του στα αρχαία χρόνια.

 

Μεγάλο μέρος της οροφής του έχει καταρρεύσει και πολλά σημεία στα τοιχώματα είναι σαθρά και ετοιμόρροπα.

 

Βρίσκεται πάνω στην κορυφογραμμή του υψώματος Βράχος Στέρνας πολύ κοντά στο Σπηλαιοβάραθρο Στέρνας και στην ίδια περιοχή με την Τρύπα του Φιλάνδρα για τα οποία έχουν ήδη σταλεί αναφορές στην Εταιρεία.

 

Σύμφωνα με τον κο Γιώργο Μακρυνόρη η σπηλιά ήταν λημέρι ληστών που έκλεβαν ζώα από τις γύρω περιοχές και τα μαγείρευαν μέσα στο σπήλαιο. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κο Μακρυνόρη για ακόμα μία φορά γιατί εκτός από τις πληροφορίες για το πού είναι μας δίνει κάθε φορά και πολύτιμες λαογραφικές πληροφορίες.

 

Για την πρόσβαση στο σπήλαιο θα χρειαστείτε ένα σχοινί μήκους 12 μέτρων και 2 -3 πλακέτες. Υπάρχουν βύσματα στην Νότια πλευρά του. Προσοχή στις καταρρεύσεις. Και ο γράφων και ο Θωμάς κινδυνέψαμε σε σημεία που φαινομενικά ήταν ασφαλή.

 

Ο μεγάλος θάλαμος που έχει δυστυχώς πέσει η οροφή του έχει διαστάσεις περίπου 10,50 μέτρα από Ανατολή προς Δύση και 6,70 μέτρα από Βορρά προς Νότο. Στην Βόρεια πλευρά του υπάρχει θάλαμος με πλάτος εισόδου 5,20 μέτρα και ύψος 6 μέτρα, το μήκος του είναι περίπου 8 μέτρα. Στην συνέχεια υπάρχει τρίτος θάλαμος με πλάτος εισόδου 4 μέτρα μέσο ύψος 2,50 μέτρα και μήκος 10 μέτρα περίπου. Η εξόρμηση έληξε με βουτιά στη παραλία όπως οι περισσότερες το καλοκαίρι.

 

Ευχαριστώ τους σπηλαιοσυντρόφους που άντεξαν τις ανηφόρες φορτωμένοι στον ήλιο  και την οδήγηση μου.

 

Γιάννης Σωτήρης.

 

(Φώτο: Γιάννης Σωτήρης)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.