ΑΣΤΡΑΚΑΝ 2006: Αναφορά της Αποστολής
Η ανακάλυψη και η εξερεύνηση του βαράθρου της Προβατίνας στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εξερευνητικής δραστηριότητας στο οροπέδιο της Αστράκας. Η Προβατίνα προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς σπηλαιολογικής κοινότητας μιας και τότε συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα βαθύτερα βάραθρα στον κόσμο.
Την δεκαετία του ΄60 όλοι ήθελαν να την κατέβουν πρώτοι. Την δεκαετία το ΄70 η τεχνική του μονού σχοινιού αντικαθιστά τις ανεμόσκαλες. Οι νέες τεχνικές κάνουν δυνατή την εξερεύνηση πολλών ακόμη νέων βαράθρων στην περιοχή. Από την δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα Έλληνες και ξένοι σπηλαιολόγοι συνεχίζουν την εξερεύνηση της περιοχής.
Η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στην Αστράκα πραγματοποιήθηκε για την κατάβαση της Προβατίνας το 1978, σε συνεργασία με πολωνούς σπηλαιολόγους. Από τότε τα μέλη της Ε.Σ.Ε. έχουν πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές στην περιοχή για την εξερεύνηση και την καταγραφή νέων βαράθρων.
Η φετινή αποστολή προέκυψε αρχικά σαν ιδέα τον χειμώνα του 2003, όταν μέλη της Ε.Σ.Ε. επισκέφτηκαν την περιοχή του Ζαγορίου συγκεντρώνοντας πληροφορίες. Για την καλύτερη προετοιμασία της αποστολής έγιναν δύο μικρότερης κλίμακας αναγνωριστικές αποστολές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2004. Κύριος σκοπός των αποστολών αυτών ήταν ο εντοπισμός της ακριβούς θέσης του Η6, βαράθρου γνωστού με την ονομασία “Tripa Ligeri” στην διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης οι ομάδες αυτές είχαν στόχο να εντοπίσουν πιθανές τοποθεσίες για την κατασκήνωση και τις δυνατότητες προμήθειας νερού.
Παράλληλα μέλη της Ε.Σ.Ε. συγκέντρωναν πληροφορίες από το διαδίκτυο, την διεθνή βιβλιογραφία και άλλες πηγές για προηγούμενες αποστολές στην περιοχή. Συγκεντρώθηκε σημαντικός όγκος πληροφοριών και περισσότερες από 100 θέσεις σπηλαίων που χρειάζεται να εντοπιστούν ξανά για την ηλεκτρονική καταγραφή των θέσεων μέσω GPS και για να εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω εξερεύνησης σε κάποια από αυτά που ήταν κλεισμένα με χιόνι.
Η επιλογή της περιοχής έρευνας έγινε μετά από αρκετές συζητήσεις με βάσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, τόσο από τις αναφορές των ξένων αποστολών όσο και από τις προηγούμενες έρευνες των μελών τις Ε.Σ.Ε.. Η πρόσβαση στην περιοχή, οι δυνατότητες κατασκήνωσης και η ευκολία προμήθειας νερού μέτρησαν επίσης στην τελική απόφαση.
Η αποστολή του 2006 παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε (εξαιρετικά κακός καιρός, ακυρώσεις συμμετοχών την τελευταία στιγμή, κλπ), εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τους σκοπούς της, αλλά το σημαντικότερο από όλα κληροδότησε αρκετή δουλειά στα μέλη της επόμενης αποστολής που ήδη προγραμματίζεται για το 2007!