9999 – Νέο βάραθρο κορυφής Υμηττού

Την Κυριακή 22.03.09 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) Θωμάς Λαμπρακόπουλος, Μανώλης Μοσχολιδάκης και Ανδρέας Θεοδωρόπουλος εξερεύνησαν ένα Νέο Βάραθρο στην περιοχή της Κορυφής Υμηττού, κατόπιν υποδείξεως του τελευταίου.


 Το βάραθρο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον γράφοντα σε μια κυριακάτικη βόλτα με το σκύλο του. Αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι άλλη είσοδος για το γνωστό βάραθρο της κορυφογραμμής του Υμηττού, που έχει χαρτογραφηθεί με τον αριθμό μητρώου ΑΣΜ 299, αλλά γρήγορα η υποψία αυτή καταρρίφθηκε λόγω της αποστάσεως και της συνήθους μορφής που έχουν τα βάραθρα του Υμηττού. Για τη συγκεκριμένη είσοδο δεν βρέθηκε καμία αναφορά στο αρχείο μας ή σε άλλες καταγραφές στιγμάτων.
Η είσοδος του βαράθρου βρίσκεται πάνω σε εμφανή επί του εδάφους ρηγματογενή γραμμή μήκους αρκετών δεκάδων μέτρων και έχει κατεύθυνση ΑΔ. Βρίσκεται στο πλάτωμα πάνω από τη χαρακτηριστική κόψη της ανατολικής πλαγιάς του Υμηττού πάνω από την περιοχή της Παιανίας και σε  νοητή ευθεία πάνω από το γνωστό σπήλαιο της Παιανίας. Η είσοδος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 180μ νοτιο-δυτικά της εισόδου του βαράθρου με ΑΣΜ 299 και ανάμεσα σε έντονη βλάστηση, που κάνει τον εντοπισμό της αρκετά δύσκολη.


Η είσοδος γίνεται από άνοιγμα που σχηματίζει μικρό θάλαμο, διαστάσεων περίπου 5μ σε μήκος, 2μ σε πλάτος και 3μ σε ύψος, από το κατώτερο επίπεδό της. Με κατεύθυνση 180° από την κατεύθυνση εισόδου συνεχίζει σε κατηφορικό διάδρομο με κλίση περίπου 45°. Η στενή δίοδος στον πάτο του θαλάμου εισόδου βρέθηκε φραγμένη από αντικείμενο διαμέτρου περίπου μισού μέτρου. Πιθανότατα να είχε τοποθετηθεί από βοσκό της περιοχής για να εμποδίσει κατσίκια να εισέρχονται στο βάραθρο. Η υποψία αυτή στηρίχτηκε στην ύπαρξη υποτυπωδών εγκαταστάσεων σταυλισμού στην ευρύτερη περιοχή και επιβεβαιώθηκε τελικά με την εύρεση οστών στο τέλος του βαράθρου.


Το συνολικό βάθος του βαράθρου βρίσκεται περίπου 10 μέτρα βαθύτερα από το επίπεδο του εδάφους. Το βάραθρο είναι μια στενή κατωφερής διάκλαση με μέγιστο πλάτος περίπου στο 1 μέτρο. Στο τέλος της εντοπίζεται ελάχιστος κοραλιόμορφος σταλακτικός διάκοσμος σχηματισμένος στα πλάγια τοιχώματα χρώματος όπως της σκουριάς. Παρατηρείται  έντονη σταγονοροή αλλά δεν συσσωρεύεται νερό σε λιμνάζουσα μορφή. Το βάραθρο τελειώνει σε κατακρήμνιση και κατακρατεί ελάχιστη λάσπη. Εντυπωσιακή είναι η οροφή του στο σημείο αυτό, που φτάνει σε ύψος σχεδόν το επίπεδο της εισόδου, σχηματισμένη από λευκό ασβστόλιθο. 


Παρατηρήθηκαν δολιχόποδα και διάφορα άλλα μικροέντομα. Η μορφή της εισόδου και η απόφραξή από το αντικείμενο που αναφέρθηκε πιο πάνω, πιθανότατα να λειτούργησαν αποτρεπτικά στην φιλοξενία νυχτερίδων, για αυτό και δεν εντοπίστηκαν ίχνη τους,


Η κάθοδος γίνεται με αντιστήριξη και δεν απαιτεί τεχνικά μέσα για την  κατάβαση.Ανδρέας Θεοδωρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.