9971 – Υπόγειος Ποσταμός Αναστασιάς, Νέας Ζίχνης – Σερρών

Ο Υπόγειος Ποσταμός  βρίσκεται στο χωριό Αναστασιά, Νέας Ζίχνης – Σερρών. Πρόκειται για κοίτη, ανενεργού τώρα, υπόγειου ποταμού, τμήματα του οποίου, έχουν -μερικά- διευθετηθεί από ανθρώπους (συνεχώς, από την αρχαιότητα – μέχρι και πριν 50-60 χρόνια!), που είχαν περάσει, σε ορισμένα σημεία της πολυπλόκαμης κοίτης του, όπου χρειαζόταν, πήλινους αγωγούς στο εσωτερικό των πολύ χαμηλών στοών-αγωγών του ποταμού.

 

Δηλαδή, βλέπουμε ότι, το υπόγειο αυτό ποτάμι χρησιμοποιήθηκε, ήδη από τα αρχαία χρόνια – μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, σαν Qanat (υπόγειοι τεχνητοί αγωγοί υδρομάστευσης), αρκετά απ’ τα οποία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

 

Το σπήλαιο εξερευνήθηκε σε μήκος 350 περίπου μέτρων, σε τρείς κεντρικούς πλόκαμους, με πολύ χαμηλά ύψη οροφών, τμήματα των οποίων καλύπτονται, ακόμη, με νερό και λάσπη.

 

Το μοναδικό σημείο με, πιθανή, συνέχεια που η έρευνα σταμάτησε, βρίσκεται στον κεντρικό αγωγό του ποταμού, σε μεγάλη απόσταση από την είσοδο, όπου εκεί, το νερό καλύπτει εξ ολοκλήρου το ύψος της στοάς (50 cm) και, χρειάζεται κατάδυση για το πέρασμα του, άγνωστου μήκους, σιφονιού που δημιουργείται εκεί.

 

Επίσης, μετά από έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το ποτάμι ενεργοποιείται και ποσότητες νερού βγαίνουν από την είσοδο-έξοδό του.

 

  
 

 

Στις φωτογραφίες εμφανίζονται οι σπηλαιολόγοι Νίκος Λελούδας, Γιώργος Αβτζής και Ολιβιέ Καντερλί

 

Φωτ.: Γιώργος Αβτζής, Ολιβιέ Καντερλί & Νατάσσα Κατσέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.