Ελάτε να Γνωρίσουμε τα Σπήλαια του Ποικίλου Όρους

Ημερίδα με αυτό το στόχο διοργανώνουν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου το “Χαϊδάρι Σήμερα”, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου.

 

Τον Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε στην εφημερίδα “Χαϊδάρι Σήμερα” το σπήλαιο που βρέθηκε φέτος στην Αφαία. Η είδηση συζητήθηκε στην τοπική κοινότητα και οι αναγνώστες της εφημερίδας εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα, τονίστηκε και η σημασία που έχει η ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού ευρήματος για την προστασία των βουνών της περιοχής, που τελευταία απασχολεί έντονα το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας.

Όμως το σπήλαιο της Αφαίας δεν είναι το μοναδικό στο Χαϊδάρι. Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, ήδη έχει εξερευνήσει και άλλα, ενώ πιστεύει ότι μπορούν να ανακαλυφθούν ακόμη περισσότερα, λόγω της γεωλογικής σύστασης του Ποικίλου και του Αιγάλεω.

Γι’ αυτό το “Χαϊδάρι Σήμερα” και η Ε.Σ.Ε. αποφάσισαν να διοργανώσουν στις 14 Δεκεμβρίου ημερίδα με διπλή στόχευση:

    • Το πρωί θα γίνει περιήγηση στο βουνό και επιφανειακή έρευνα για τον εντοπισμό εισόδων νέων σπηλαίων και βαράθρων. Στελέχη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και πολίτες θα περπατήσουν στο βουνό και με την καθοδήγηση των πρώτων θα καταγραφούν πιθανές είσοδοι σπηλαίων, ώστε να τα ερευνήσει αργότερα η Ε.Σ.Ε. Μπορεί να πάρει μέρος όποιος το επιθυμεί, συνδυάζοντάς το με μια ωραία βόλτα στο βουνό, που το χειμώνα είναι στα καλύτερά του. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σύλλογοι της πόλης, όπως ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Η Διαρκής Κίνηση Πολιτών για την Προάσπιση των Αλσών και Δασών του Χαϊδαρίου, Ο Σύλλογος του Aνω Δάσους (στελέχη του οποίου μας ανέφεραν ήδη την ύπαρξη σπηλαίων που η είσοδός του έχει κλειστεί παλιότερα με τσιμέντο), ο Σύλλογος της Αφαίας και ο Σύλλογος “Δαφναίος Απόλλων” του Δαφνίου, που πρωταγωνίστησε στην ανακάλυψη του σπηλαίου της Αφαίας.
    • Το απόγευμα θα γίνει από μέλη της Ε.Σ.Ε. προβολή φωτογραφιών και βίντεο του Ανδρέα Χαλκιόπουλου, από τα σπήλαια του Χαϊδαρίου.

 


 

Πρόγραμμα ημερίδας

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

10 το πρωί
Συγκέντρωση στο Aλσος Δαφνίου και περιήγηση στο Ποικίλο
για επιφανειακή έρευνα, για τον εντοπισμό εισόδων
σπηλαίων και βαράθρων.

6 το απόγευμα
Στέγη Πολιτισμού (πρώην ΝΕΛΕ), Κολοκοτρώνη 36.
Προβολή φωτογραφιών και βίντεο από τα σπήλαια που έχει
ερευνήσει η Ε.Σ.Ε.  στο Χαϊδάρι.

 


Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.