8312 – Σπήλαιο / Καρστική Πηγή Αγίας Ευθυμίας, Λεφόκαστρο – Πήλιο

Σπήλαιο – καρστική πηγή νερού στην θέση Αγία Ευθυμία στο χωριό Λεφόκαστρο.

 

 

 

Πρόκειται για σπήλαιο – πηγή νερού με μια εμφανή, προς το παρόν, αίθουσα καλυμμένη εξ ολοκλήρου από υφάλμυρο νερό (λόγω γειτνίασης και ίδιου υψομέτρου με την θάλασσα).

 

Το σπήλαιο που, σημειωτέον, βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση, εκ πρώτης όψεως, δείχνει να έχει ικανοποιητική παροχή νερού από την ενδοχώρα, όπως επίσης και αρκετό σταλακτιτικό – σταλαγμιτικό διάκοσμο (σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς κατεστραμμένο) καθώς και αποικία νυχτερίδων.

 

Το συγκεκριμένο σπήλαιο – πηγή νερού, χρησιμοποιούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα από τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής για το πότισμα των κοπαδιών τους.

 

Επίσης, κατά πληροφορίες, για λόγους υδροδότησης, χρησιμοποιείτο και από τις γερμανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της κατοχής, όπως επίσης και, κατά την περυσινή (2007) μεγάλη φωτιά που κατέκαψε περιοχές του Ν. Πηλίου, χρησιμοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πλήρωση με νερό πολλών πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Για την πλήρη του έρευνα προγραμματίζεται νέα αποστολή από μέλη της ΕΣΕ, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με πλήρη σπηλαιο-καταδυτικό εξοπλισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβρύχια εξερεύνησή του και μετά το ορατό μήκος και πλάτος της μοναδικής, προς το παρόν, αίθουσας – λίμνης του, της οποίας το βάθος, σημειωτέον, κυμαίνεται από μισό έως 2-3 μέτρα.

 

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί τους φθινοπωρινούς μήνες, ώστε η στάθμη των νερών να βρίσκεται στο κατώτερο δυνατό σημείο.

 

 

 

Ολόκληρη η ΑΝΑΦΟΡΑ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ είναι αναρτημένηστην σελίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.