Τ. Τ. Δωδεκανήσου

Τοπικό Τμήμα Δωδεκανήσου
Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
 
   
Το Τοπικό Τμήμα Δωδεκανήσου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) ιδρύθηκε το 1999 και εδρεύει στο Δήμο Αφάντου της Ρόδου.

Η απουσία, ή ορθότερα ο μη εντοπισμός προς το παρόν, εντυπωσιακών καρστικών μορφών αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή δεν είχε τύχει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σπηλαιολογικών ερευνών και εμπεριστατωμένων καταγραφών. Έτσι, το Τμήμα ξεκίνησε την αρχειοθέτηση των σπηλαίων του νομού σχεδόν από το μηδέν, έχοντας μέχρι σήμερα στο κύριο αρχείο (εντοπισμένες μορφές) 102 καταγραφές, ενώ στο αρχείο εκκρεμοτήτων περιμένουν για επαλήθευση ονομαστικές αναφορές για περίπου 580 άλλες.

Από τα σπήλαια αυτά, περισσότερο γνωστά (και εκτός Δωδεκανήσου) είναι το σπήλαιο Κουμέλου Αρχαγγέλου, το οποίο βρίσκεται στον κατάλογο των δημοσιευμένων στο βιβλίο «Τα σπήλαια της Ελλάδας» της αείμνηστης Αννας Πετροχείλου , όπου αναφέρονται τα 100 σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Καλυθιών, με πλούσια νεολιθικά ευρήματα από τις ανασκαφές του Αδ. Σάμψων (όπως και το προηγούμενο), τα σπήλαια Αγ. Βαρβάρας (με νεολιθικά ευρήματα), Σκαλιών, Επτά Παρθένων και Κεφάλας της Καλύμνου, ο Καμμένος Σπήλιος της Χάλκης, γνωστός ως τόπος μαρτυρικού θανάτου εκατοντάδων Χαλκητών από το Μοροζίνη, η Ελληνοκαμάρα της Κάσου, το σπήλαιο Ασπρη Πέτρα της Κω (Νεολιθικά), το ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως στην Πάτμο, η Παναγία η Σπηλιανή της Νισύρου, ο σπήλιος της Σκορδαλλούς στη Σύμη και το περίφημο Κυανούν Σπήλαιο (Φωτσαλήτση) της Μεγίστης (Καστελλορίζου), ένα από τα ωραιότερα ενάλια σπήλαια παγκοσμίως.

Ανάμεσα στις καταγραφές που πραγματοποίησε το Τμήμα ξεχωρίζουν αρκετοί σπηλαιώδεις ναοί, σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τα οποία ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορεία και αναμένεται η μελέτη τους, μικρός αριθμός βαράθρων τα οποία εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά, καθώς και σημαντικός αριθμός υδρομαστευτικών στοών, με σημαντικότερο μέχρι σήμερα το Υδρομαστευτικό Σύστημα Κράνας Λίνδου (2500+ μ. στοών), για το οποίο, παραδόξως, ελάχιστη βιβλιογραφία υπάρχει, αν και πρόκειται για τεράστιο τεχνικό έργο της αρχαιότητας, δεδομένου ότι πρέπει να κατασκευάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, πριν και από τον Κλεόβουλο (σχετική δημοσίευση έγινε για λογαριασμό του Τμήματος, στο τεύχος 123 του περιοδικού «Γεωτρόπιο» της Ελευθεροτυπίας). Αλλες δύο μικρότερες στοές από την περιοχή Αφάντου έχουν δημοσιευθεί – μαζί με 3-4 σπήλαια (μεταξύ των οποίων και το προαναφερθέν του Αγ. Γεωργίου) – στον επετειακό ΧΧΙΙ τόμο του «Δελτίου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας»


Επικοινωνία: e-mail: eserodos@yahoo.gr
Yπεύθυνος: Νίκος Παπανικολάου ( 6946847623)
Δ/νση : 25ης Μαρτίου 64 – 851 03 Αφάντου –Ρόδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *