Η Ιστοσελίδα μας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.
Τα Κεντρικά Γραφεία είναι ανοικτά κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΕΤΑΡΤΗ, ώρες 20.00΄- 22.30΄ τηλ. 210 3617824

Aνακοινώσεις Δημοφιλή Τα νέα μας

Το νέο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.
Το Δ.Σ της 5-04-2013.
Το Δ.Σ της 11-04-2011
Το Καταστατικό της Ε.Σ.Ε.
 
Το Δελτίο της Ε.Σ.Ε.
Αποστολές - Εξερευνήσεις - Επισκέψεις
Ξένες Αποστολές στην Ελλάδα
Σπηλαιολογικά Δρώμενα - Ελλάδα
 
Ανεξέλεγκτες Χωματερές τα Σπήλαια της Ελλάδας
Παρέμβαση για το Σ.Ν. για τις Α.Π. Ενέργειας
Σπηλαιοβάραθρο Σταυροκοράκι
Μουρσί στο Πετάσι
     
Menu Επιλογών
Η Εταιρεία
Τοπικά Τμήματα
Νέα
Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη
Εκδόσεις
Αρχείο Σπηλαίων
Προστασία Σπηλαίων
Σπηλαιοδιάσωση
Βιοσπηλαιολογία
Γεωλογία
Σύνδεσμοι


ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΤΟΜΟΙ «ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.»
& 14ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Υπάρχουν διαθέσιμοι τόμοι του «ΔΕΛΤΙΟΥ της Ε.Σ.Ε.» (22 τόμοι), καθώς και οι δύο τόμοι των πρακτικών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας, μαζί με τον τόμο των περιλήψεων και το CD, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Ε.Σ.Ε. στην Αθήνα.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email:ellspe@otenet.gr


 
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ «ΚΟΥΤΟΥΚΙ» ΠΑΙΑΝΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγαπητοί συνάδελφοι.

H Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.) είχε την ευκαιρία στις 17-06-2015 να ενημερωθεί για την πλήρη ανακαίνιση του σπηλαίου «Κουτούκι» της Παιανίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρέμεινε κλειστό, λόγω των εργασιών ανακαίνισής του από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Εκτός των άλλων, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωσή μας και επίδειξη του τρόπου με τον οποίο έγινε ο καθαρισμός του σταλακτιτικού και σταλαγμιτικού διακόσμου από την πράσινη νόσο. Εντυπωσιακά υπήρξαν τα αποτελέσματα της μεθόδου καθαρισμού, καθώς και των εργασιών αναδόμησης του ηλεκτροφωτισμού και των άλλων εγκαταστάσεων του σπηλαίου, σύμφωνα με την ενημέρωση της υπεύθυνης των εργασιών Δρ. Αλεξάνδρας Οικονόμου (βλ. φωτογραφία μαζί με τον Δρ. Βασίλη Γιαννόπουλο).

Επιγραμματικά παραθέτουμε ορισμένα από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν: Ολοκληρωτική αναδόμηση των διαδρόμων και κλιμάκων του σπηλαίου με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα. Καινούργια κιγκλιδώματα και κουπαστές από ανοξείδωτο ατσάλι με βιδωτές συνδέσεις για αποφυγή ηλεκτροσυγκολλήσεων. Φωτισμός με μικρής εντάσεως λαμπτήρων Led θερμής απόχρωσης. Ειδικός προβολικός ισχυρός φωτισμός αναδείξεως ορισμένων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σταλακτιτικών σχηματισμών, ενεργοποιούμενος με τηλεχειρισμό από τον ξεναγό. Συστήματα στερεώσεως των ευαίσθητων και επικίνδυνων για αποκόλληση βράχων της οροφής, μέσω πολύ μεγάλου μήκους ανοξείδωτων ατσάλινων βεργών (αόρατων στους επισκέπτες). Ειδικά σπογγώδη μάκτρα (χαλιά), εμποτισμένα με βακτηριοκτόνα διαλύματα, αμέσως μετά την πρώτη πόρτα εισόδου του σπηλαίου για την αποστείρωση των υποδημάτων των επισκεπτών. Αντικατάσταση των δύο εισόδων του σπηλαίου με ειδικές ανοξείδωτες αντιπυρικές πόρτες. Και φυσικά, καθαρισμός όλων των σταλακτιτικών σχηματισμών που είχαν προσβληθεί από την Malatia Verde, μέσω είτε πλύσεως υπό πίεση με καθαριστικό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό υγρό, είτε μέσω μηχανικής απομάκρυνσης με οδοντόβουρτσες σε άλλα πιο ευαίσθητα σπηλαιοθέματα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό αφού απομακρύνθηκε τουλάχιστον το 90% της πρασινάδας. Ανακαινίστηκε επίσης ο εξωτερικός χώρος, με τη δημιουργία αίθουσας για προβολές και διαλέξεις σε σχολεία, με αυτόματο τρόπο συσκότισης μέσω ηλεκτρικών παραπετασμάτων. Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κυλικείου, τουαλετών, γραφείων και εκδοτηρίων εισιτηρίων. Καινούργια ηλεκτρογεννήτρια μεγάλης ισχύος άμεσης λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος της ΔΕΗ. Ειδική ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες για πρόσβαση από τον χώρο σταθμεύσεως των πούλμαν μέχρι την είσοδο του σπηλαίου και τέλος αντικατάσταση όλων των εξωτερικών δαπέδων με νέα καλαίσθητα. Με την ευχή το συντομότερο δυνατό να επαναλειτουργήσει το αξιόλογο αυτό σπήλαιο.

Δρ. Κώστας Μερδενισιάνος Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.