Η Ιστοσελίδα μας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.
Τα Κεντρικά Γραφεία είναι ανοικτά κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΕΤΑΡΤΗ, ώρες 20.00΄- 22.30΄ τηλ. 210 3617824

Aνακοινώσεις Δημοφιλή Τα νέα μας

Το νέο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.
Το Δ.Σ της 5-04-2013.
Το Δ.Σ της 11-04-2011
Το Καταστατικό της Ε.Σ.Ε.
 
Το Δελτίο της Ε.Σ.Ε.
Αποστολές - Εξερευνήσεις - Επισκέψεις
Ξένες Αποστολές στην Ελλάδα
Σπηλαιολογικά Δρώμενα - Ελλάδα
 
Ανεξέλεγκτες Χωματερές τα Σπήλαια της Ελλάδας
Παρέμβαση για το Σ.Ν. για τις Α.Π. Ενέργειας
Σπηλαιοβάραθρο Σταυροκοράκι
Μουρσί στο Πετάσι
     
Menu Επιλογών
Η Εταιρεία
Τοπικά Τμήματα
Νέα
Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη
Εκδόσεις
Αρχείο Σπηλαίων
Προστασία Σπηλαίων
Σπηλαιοδιάσωση
Βιοσπηλαιολογία
Γεωλογία
Σύνδεσμοι


ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΤΟΜΟΙ «ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.»
& 14ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Υπάρχουν διαθέσιμοι τόμοι του «ΔΕΛΤΙΟΥ της Ε.Σ.Ε.» (22 τόμοι), καθώς και οι δύο τόμοι των πρακτικών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας, μαζί με τον τόμο των περιλήψεων και το CD, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Ε.Σ.Ε. στην Αθήνα.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email:ellspe@otenet.gr


 
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ για τον Ομότιμο Καθηγητή Νικόλαο K. Συμεωνίδη

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
για τον Ομότιμο Καθηγητή Νικόλαο K. Συμεωνίδη
(από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. Δρ. Κώστα Μερδενισιάνο)
2 Μαΐου 2013Αγαπημένε μας Kαθηγητή.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, θα ήθελα να σου απευθύνω τον ύστατο αυτό χαιρετισμό για να σου εκφράσω τη συγκίνηση και την οδύνη τόσο εμένα προσωπικά, όσο και των άλλων συνεργατών σου από τη μεγάλη μας σπηλαιολογική οικογένεια.
Οι στιγμές που χωρίζουν οι συνεργάτες είναι πάντα στιγμές συγκινήσεων. Όταν όμως με τον συνεργάτη που φεύγει για πάντα, μας συνδέουν πολλών χρόνων κοινές προσπάθειες και κοινές επιδιώξεις, η συγκίνηση γίνεται οδύνη, και η οδύνη αυτή μας συνέχει τούτη την τραγική στιγμή του αποχωρισμού.
Υπήρξες από τα πιο δραστήρια μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ως Πρόεδρος της Εταιρείας μας για πάνω από δύο δεκαετίες, συνέβαλες με τις άοκνες προσπάθειές σου στον αγώνα για τη σωτηρία των ελληνικών σπηλαίων και την ανάδειξή τους ως φυσικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν θα ξεχάσουμε τις επίπονες ανασκαφικές εργασίες σου στο σπήλαιο της νήσου Τήλου με τους νάνους ελέφαντες που ανακάλυψες και ανέδειξες σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε τις πολύχρονες προσπάθειές σου για την εξερεύνηση και τουριστική αξιοποίηση του περίφημου σπηλαίου Αλιστράτης στις Σέρρες, έργα για τα οποία άλλωστε τιμήθηκες από τους Δήμους των πιο πάνω περιοχών με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη.
Πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά σου στη σπηλαιολογία, σε ανακήρυξε ομόφωνα Επίτιμο Πρόεδρό της και αποφάσισε να σου επιδώσει Τιμητική Διάκριση , η απονομή της οποίας δυστυχώς ήταν πεπρωμένο να μην κατορθωθεί να σου αποδοθεί εν ζωή.
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξες από τους πιο δραστήριους και αγαπητούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόσο για τους φοιτητές σου, όσο και για τους συναδέλφους σου.
Ως καθηγητής της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οι πρωτοπόρες εργασίες σου συντέλεσαν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Έδρας και την ευρύτερη αποδοχή των ελληνικών παλαιοντολογικών ερευνών από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Από το τεράστιο επιστημονικό έργο σου και της θέσεις που κατά καιρούς κατείχες θα περιοριστώ μόνο στα περισσότερο ουσιώδη.
Διετέλεσες μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1985 έως το 1997. Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών από το 1990 μέχρι το 1996. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΕΛΕΤΕ, Πρόεδρος της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ), Πρόεδρος της Πανεπιστημιακής Λέσχης, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, Έφορος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Αυστριακής και Γαλλικής Γεωλογικής Εταιρείας και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναγνώριση που έτυχες και από τους Αυστριακούς συναδέλφους σου, οι οποίοι σε εξέλεξαν τακτικό μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και τιμητικά δώσανε το όνομά σου σε 6 άγνωστα για την επιστήμη είδη ζώων ενώ, ο Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας για το συνολικό έργο που προσέφερες σου απένειμε τον Αυστριακό Σταυρό Α΄ Τάξεως για τις Επιστήμες και τις Τέχνες.
Όμως, στη ζωή σου, πέρα από επιστήμονας, υπήρξες το υπόδειγμα του ακέραιου ανθρώπου, το υπόδειγμα του αφοσιωμένου συζύγου, αλλά παράλληλα και το υπόδειγμα του άριστου πανεπιστημιακού δασκάλου που γοήτευες με τις παραδόσεις σου τους φοιτητές και τους παρότρυνες στην έρευνα και τη σφαιρική γνώση.

Αγαπημένε μας Καθηγητή και Επίτιμε Πρόεδρε της Ε.Σ.Ε.
Σου απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους όλων των φίλων και συνεργατών σου με την υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε. Για μας που σε γνωρίσαμε θα παραμένεις πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα επιμονής, υπομονής και ήθους, το υπόδειγμα του επιστήμονα αλλά και ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στη γνώση βασισμένη παράλληλα πάνω σε πανανθρώπινες αξίες και αναλλοίωτα ιδανικά. Ας είναι ελαφρό το χώμα της Αττικής γης που σε λίγο θα σε δεχτεί.