Ιούλιος 2009: Σπήλαια στη Σαντορίνη

Τον Ιούλιο για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκα στην Σαντορίνη. Εκεί με παρέα τον καλό φίλο Μαυρομάτη Αργύρη* αποφασίσαμε, στον ελεύθερο χρόνο μας, να εξερευνήσουμε τα σπήλαια του νησιού. Η αλήθεια είναι πως αρχικά δεν περιμέναμε η έρευνά μας να είχε σημαντικά αποτελέσματα, αργότερα όμως το φανταστικό νησί της Σαντορίνης μας επεφύλασσε μοναδικές εικόνες.


Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστιογενές με εξαίρεση ένα μικρό ασβεστολιθικό πυρήνα , το λόφο του Προφήτη Ηλία. Αυτή η κατανομή των εδαφών αποτρέπει τη δημιουργία πολύ μεγάλων σπηλαίων. Μολαταύτα και στα δύο είδη εδαφών έχουν αναπτυχτεί ενδιαφέροντα σπήλαια.


Το πρώτο σπήλαιο  που επισκεφθήκαμε βρίσκονταν στη Νότια ακτή του νησιού κοντά στην κόκκινη παραλία. Έχει μήκος περίπου 12-15 μ. ύψος μέγιστο 2,5-3μ. και πλάτος 3-5 μ. Όλο το σπήλαιο έχει δημιουργηθεί από ένα ποτάμι λάβας. Η λάβα το διέρρεε και μετά την δημιουργία του, πράγμα εμφανές από τα ρυάκια που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος του σπηλαίου.


Δυο μέρες μετά κατευθυνθήκαμε προς το λόφο του προφήτη Ηλία και την περιοχή της αρχαίας Θήρας. Εκεί 200 μόλις μέτρα από την αρχαία πόλη υπάρχει ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο σπήλαιο με σχηματισμούς γκουρ και τρεχούμενο νερό , που οι ντόπιοι θεωρούν αγίασμα. Γι αυτό το λόγο στην είσοδο του σπηλαίου είναι κτισμένο ένα εκκλησάκι της Ζωοδόχου πηγής. Το σπήλαιο είναι γεμάτο από κεραμική διαφόρων περιόδων , κυρίως σύγχρονη, αλλά οι τσιμεντοστρώσεις στην είσοδό του σίγουρα έχουν σκεπάσει ένα σημαντικό τμήμα των επιχώσεων.


Το τελευταίο σπήλαιο  που εντοπίσαμε και εξερευνήσαμε βρίσκεται στην περιοχή της Φοινικιάς. Είναι και αυτό ηφαιστιογενές και μικρό ενώ το εσωτερικό του είναι διαμορφωμένο από  τον άνθρωπο σε δύο θαλάμους. Οι φήμες λένε πως εκεί απομόνωναν τους λεπρούς αλλά τέτοιο επιμελημένο κτίσιμο για τους λεπρούς φαντάζει αξιοπερίεργο. Η απουσία ,σε επιφανειακό τουλάχιστον επίπεδο, κεραμικής δυσκολεύει την χρονολόγηση των κατασκευών.


Εκτός από τα σπήλαια που εξερευνήθηκαν εκείνες τις μέρες μαζέψαμε πληροφορίες για ενάλια σπήλαια στις νότιες ακτές του νησιού. Οι φήμες, από ντόπιους δύτες, μιλάνε για μεγάλα σπήλαια αλλά δεν ξέρω αν αληθεύουν.


Τέλος επισκεφθήκαμε την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το Σκάρο, όπου εντοπίσαμε μεγάλες ρωγμές, που μπορεί να κρύβουν ηφαιστιογενή βάραθρα, και υπόσκαφες κατασκευές από την περίοδο της ενετοκρατίας.


Όπως γίνεται κατανοητό η έρευνα στο νησί της Θήρας δεν τελείωσε. Τα σπήλαια που εντοπίσαμε δεν έχουν χαρτογραφηθεί και μελετηθεί ενώ αρκετά σημεία του νησιού, που παρουσιάζουν σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, δεν έχουν ελεγχθεί. Πρέπει λοιπόν η Σαντορίνη να μας περιμένει για μια οργανωμένη αποστολή.


Τρίμμης Κωνσταντίνος
Ε.Σ.Ε. Το.Τ.Β.Ε.

Δείτε το κείμενο και περισσότερες φωτογραφίες σε μορφή PDF


* Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αργύρη για την παρέα του, την βοήθειά του, τις γνώσεις του για το νησί και την καλή παρέα στα ούζα μετά από κάθε εξερεύνηση.

                                                                                       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.