13/6/2009: Σπήλαιο στο Κάστρο της Φανερωμένης, Κοχύλου, Ανδρος.

 


Σπήλαιο στο Κάστρο της Φανερωμένης, Κοχύλου, Ανδρος.


Μετά απο αίτημα του πολιτιστικού συλλλόγου Κοχύλου, Ανδρου, «Της Γριάς το Κάστρο», προς την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.), το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009, σπηλαιολόγοι – Μέλη της, πραγματοποίησαν εξερεύνηση του σπηλαίου στο κάστρο της Φανερωμένης, στο χωριό Κοχύλου της Ανδρου.


Οι σπηλαιολόγοι – μέλη της ΕΣΕ, ήταν οι:
1. Γιώργος Αβτζής
2. Θέμης Κρεκούκιας
3. Νίκος Λελούδας  – υπεύθυνος της αποστολής –
4. Δημήτρης Χατζηλιάδης  και,
5. Ελίζα Χατζηχαραλάμπους.


Ή έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά απο σύμφωνη άδεια απο την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού.


Στοιχεία:


 Το σπήλαιο βρίσκεται στο «Κάστρο της Φανερωμένης», επάνω απο το χωριό Κοχύλου του Δήμου Κορθίου, στην Ανδρο.


 Η είσοδός του βρίσκεται, περί τα 200 μέτρα αριστερά της κεντρικής πύλης του παραπάνω κάστρου.
 Πρόκειται για πολύ στενή είσοδο, διανοιγμένη ανάμεσα σε χωρίσματα σχιστόλιθων.


 Μετά από αυτή, το σπήλαιο διανοίγεται ακριβώς στη ένωση σχιστόλιθων – ασβεστόλιθων και αποτελείται, ουσιαστικά, απο ένα μεγάλο θάλαμο που διαχωρίζεται, απο βράχους που έχουν κατα καιρούς καταπέσει, σε τρείς – τέσσερεις μικρότερους υποθαλάμους.


 Επίσης, υπάρχουν διάφορα πατάρια – εξώστες διανοιγμένα στην οροφή του, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχει αξιόλογος σταλακτιτικός διάκοσμος.


 Για το σπήλαιο, υπάρχει η φήμη, όπως και στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, ότι οδηγεί σε πολύ μακρινές ποστάσεις, σε παρακείμενο θαλάσσιο κόλπο, κλπ.


 Δυστυχώς, μετά απο κοπιαστική και λεπτομερή έρευνα της ομάδας σε όλα τα δυσπρόσιτα και πολύ στενά σημεία του σπηλαίου, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο..


 Παρ’ όλα αυτά το σπήλαιο, αποτελεί ένα αξιόλογο σύνδρομο τουριστικό στοιχείο, στο ήδη πολύ σημαντικό κάστρο της Φανερωμένης, αναπόσπαστο -φυσικό- τμήμα του οποίου, αποτελεί.


 Η ομάδα των σπηλαιολόγων, συντάσσει ήδη πλήρη μελέτη – ιστορικό της έρευνας, η οποία μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό, θα κατατεθεί στον πολιτιστικό σύλλογο που κάλυψε τα έξοδα της αποστολής, στον Δήμο Κορθίου καθώς και στην αρμόδια αρχαιολογική Εφορεία.


 Επίσης, ειδικότερα, οι σπηλαιολόγοι ευχαριστούν θερμά τον πρόεδρο του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου κύριο Γιάννη Τηνιακό, στο σπίτι του οποίου, «εν λευκώ» (!) κατέλυσαν, τον κύριο Λεωνίδα Σταθάκη που αποτέλεσε τον πολύτιμο οδηγό και συνοδό τους για το σπήλαιο, καθώς και γενικότερα τον πολιτιστικό σύλλογο Κοχύλου «Της Γριάς το Κάστρο» και τον Δήμο Κορθίου, Ανδρου.


Κείμενο – Νίκος Λελούδας
Φωτο – Γιώργος Αβτζής
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.